Czy programów typu downloadable można używać komercyjnie?

• Autor wątku Autor wątku ingraphic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ingraphic

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Czy programów typu "downloadable" można używać komercyjnie? przykład: OEM Software Download
koszt w sklepie to kilkaset/tysięcy złotych, a tego typu programy można kupić w sklepach internetowych na świecie za kilkadziesiąt/set dolarów. Przy produktach są informacje że to są pełne wersje, że to nie są wersje "edu", "demo" itp, ale nigdzie nie znalazłem informacji o komercyjnym zastosowaniu tego typu programów.

Ten typ programu to tylko sposób dystrybucji, a kryć się pod nim mogą różne formy licencji. I to od tych licencji będzie zależało na jaki rodzaj użytku zezwala producent. Trzeba zatem szukać odpowiedzi każdorazowo w licencjach konkretnych programów.

fakt, trochę źle zadałem pytanie, i przykład stroy też nie za szczęśliwy bo tam napisane że do użytku domowego, ale są europejskie firmy które sprzedają taki soft z adnotacjami że:
- nie jest to wersja "edu"
- nie jest to wersja "home"
- jest to wersja "porfessional"
- jest te pełna wersja

ale nie ma ani pół słowa o komercyjnym użyciu tego programu.
zadałem im też mailowo takie pytanie ale niestety nie uzyskałem odpowiedzi

Jeśli program jest dystrybuowany w wersji professional, zwyczajowo oznacza to program do zastosowań komercyjnych, ale...

Jeśli określony jest jako wersja pełna, to oczywiście nic to nie oznacza odnośnie komercyjności - bądź nie, danego programu.

A i tak podstawą jest licencja - to ona określa zakres wykorzystania programu przez jego użytkownika. Bo ktoś może dla kaprysu nazwać swój program Najlepszy Program Graficzny - Professional Edition - a będzie on w świetle dołączonej licencji de facto licencjonowany tylko do zastosowań domowych...
przykład: OEM Software Download
koszt w sklepie to kilkaset/tysięcy złotych, a tego typu programy można kupić w sklepach internetowych na świecie za kilkadziesiąt/set dolarów.
cudów zwykle nie ma - trzeba dokładnie czytać regulaminy korzystania z takich stron, a zwłaszcza licencje ściągniętych programów...

Powrót