Czy prokurator może twierdzić, że kasacja stronie nie przysługuje, jeżeli wyrok jest zgodny ze stanowiskiem prokuratora?

• Autor wątku Autor wątku Pulemiot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pulemiot

Użytkownik
Odpowiedzi
65
Witam,

chciałbym zapytać o pewną kwestię dotyczącą postępowania kasacyjnego w sprawie karnej.

W mojej sprawie, po prawomocnym wyroku sądu II instancji, zwróciłem się m.in. do Prokury Okręgowej z wnioskiem o wyjaśnienie podstaw oskarżenia. W toku korespondencji przedstawiono mi stwierdzenie, jakoby stronie nie przysługiwała możliwość wniesienia kasacji przez Prokuratora Generalnego w sytuacji, gdy prawomocny wyrok był zgodny ze stanowiskiem prokuratora.

Chodzi mi dokładnie o sens takiego twierdzenia: czy zgodność prawomocnego wyroku ze stanowiskiem prokuratora rzeczywiście może mieć wpływ na samo istnienie prawa strony do wniesienia kasacji albo możliwość skorzystania z tego nadzwyczajnego środka zaskarżenia?

Nie chodzi mi przy tym o ocenę konkretnej sprawy pod kątem tego, czy kasacja w moim przypadku była zasadna, lecz o samą zasadę prawną.

W mojej sprawie problem polegał na tym, że kwestionowałem m.in. sposób oceny materiału dowodowego przez sądy obu instancji. W szczególności podnosiłem, że uzasadnienie sądu odwoławczego nie odnosiło się w sposób pogłębiony do części zarzutów apelacyjnych, a niektóre ustalenia faktyczne zostały wyprowadzone bardziej z domniemań niż z konkretnie wskazanych dowodów.

Dlatego chciałbym zapytać osoby mające wiedzę z zakresu postępowania karnego:

1. Czy fakt, że prawomocny wyrok jest zgodny ze stanowiskiem prokuratora, może powodować, że stronie nie przysługuje kasacja?
  2. Czy stanowisko prokuratora w tej kwestii ma jakiekolwiek znaczenie dla samej dopuszczalności kasacji wnoszonej przez stronę?
  3. Czy są jakieś przepisy, które uzależniają możliwość wniesienia kasacji przez stronę od tego, czy wyrok był zgodny ze stanowiskiem prokuratora?
  4. Jeżeli takie twierdzenie prokuratora jest nieprawidłowe, to jak należałoby je rozumieć — jako błędną interpretację przepisów czy być może jako odniesienie do jakiegoś szczególnego ograniczenia dotyczącego kasacji?
Będę wdzięczny przede wszystkim za odpowiedzi oparte na konkretnych przepisach k.p.k. lub orzecznictwie Sądu Najwyższego.

Z góry dziękuję za rzeczowe odpowiedzi.

Powrót