Czy przepisany dom przed smiercia podlega zachowkowi

• Autor wątku Autor wątku PeterPeter123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PeterPeter123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

moje stosunki z rodzicami sie pogorszyly i moi rodzice przepisuja posiadlosci na moja siostre juz teraz, wszystko wyglada na to ze zamin bedziemy na tematach spadkowych za jakies 20 lat wieksza czesc bedzie prepisane na siostre.

Czy to co zostanie przeisane na siostre przed smiercia rodzicow bedzie podlegalo zachowkowi? Czy jedynie bede mial prawo do tych posiadlosci (jesli jakies zostana) ktore nie byly przepisane na siostre?

Dodatkowo czy rodzice moga mnie wydzieciczyc tyko z tego powodu ze mieszkam z rodzina 1000 kilometrow od nich i nie jestem w stanie sie nimi opiekowac (na razie nie ma takiej potrzeby)

Darowizny, o ile nie zostaną wprost wyłączone przez darczyńcę, dolicza się do masy spadkowej na potrzeby ustalenia zachowku (pod pewnymi warunkami). ALE można podarować z obciążeniem służebnością, której wartość się odliczy od zachowku, albo można przenieść własność umową odpłatną, np tzw umową dożywocia.

Nie sposób przewidzieć, czy będzie jakiś spadek do przyjęcia przez Ciebie.

Tylko z tego powodu, że mieszkasz daleko nie. Ale jeśli się nie będziesz interesował i opiekował to tak.

Dziekuje za odpowiedz, w jaki sposob ustala sie czy sie interesuje lub opiekuje?
Rozmawiam z rodzicami, dzwonie wzglednie regularnie. W chwili kiedy beda potrzebowac pomocy bedzie mi ciezko bo mam swoja wlasna rodzine daleko od nich. Ja chetnie bym zatrudnil jakas osobe do pomocy im na co dzien ale oni takiej pomocy odmawiaja.

Rowniez moja siostra nie ma tez dzieci wiec moje dzieci sa ich jedynymi wnukami, chcialbym aby dziedkowie mieli dobry kontakt z wnuczkami ale tez bedzie mi bardzo przykro jak caly majatek rodzicow przejdzie na siostre i po siostrze przejmie jej maz (ktory jest obca osoba dla mnie a moi rodzice tez go nie lubia).

Powrót