Czy przys przysługuje mi renta z ZUS - u po Tacie?

• Autor wątku Autor wątku Nieletni98
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nieletni98

Użytkownik
Odpowiedzi
129
Witam,

Niedwno zmarł Tata. Ja obecnie mieszkam z mamą (mama pobiera świadczenia z MOPS-u). Chcę się przeprowadzić do mieszkania po Tacie, bo i tak musimy za tamto mieszkanie płacić czynsz.

Jak przeprowadzę się, to stworzymy 2 osobne gospodarstwa domowe - ja swoje, mama swoje. Ja obecnie uczę się w Liceum Zaocznym, i chciałbym jednocześnie pracować.

Serwis infor.pl pisze, że :

Dorabianie do świadczenia

"W sytuacji, gdy przychód osiągany przez osobę pobierającą rentę przekroczy 70 procent przeciętnego wynagrodzenia i nie będzie wyższy niż 130 procent przeciętnego wynagrodzenia, renta rodzinna dla jednej osoby zostanie zmniejszona o kwotę przekroczenia, nie więcej jednak niż o kwotę 495,06 zł.

Renta rodzinna świadczeniobiorcy, który osiągnął przychód przekraczający 130 procent przeciętnego wynagrodzenia powinna zostać zawieszona"

70% przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego wynosi obecnie jakieś 3150 zł brutto czyli jakieś 2260 zł. Ja tyle raczej nie zarobię.

Pytanie brzmi - należy mi się ta renta?

Moim zdaniem na 99% tak, bo kolega chodził do szkoły zaocznej i tworzył z mamą jedno gospodarstwo domowe, gdzie jego mama pracowała, a on sobie dorabiał. I ZUS sumował tw dochody, właśnie dlatego że stanowili wspólne gospodarstwo domowe.

Pozdrawiam.

Powrót