Czy przysługuje mi Niemieckie obywatelstwo, lub coś w rodzaju przyspieszonego trybu?W

• Autor wątku Autor wątku St4nley
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

St4nley

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Na przestrzeni miesięcy stanę się pełnoletni i zacząłem zastanawiać się nad możliwością uzyskania obywatelstwa Niemieckiego. Mieszkam praktycznie na granicy z Niemcami, mam tam część rodziny i z pewnością przydałoby mi się Niemieckie obywatelstwo, w związku z planami na przyszłość.

Ze względu na ciekawą sytuację rodzinną, nie jestem w stanie sam jasno określić, jak sprawa się przedstawia.

Moi pradziadkowie (prababka i pradziadek) zostali w czasach powojennych przesiedleni do Niemiec i otrzymali obywatelstwo. Oboje byli pełnoprawnymi obywatelami Niemiec już w momencie, kiedy urodziła się moja babka.

Babka urodziła się jednak na terenie Polski i podstawowe obywatelstwo jakie otrzymała, było obywatelstwem Polskim. Nigdy prawnie nie stwierdzono jej obywatelstwa Niemieckiego (nie ma paszportu z Niemiec).

Mój ojciec także nie posiada obywatelstwa Niemieckiego, ponieważ nigdy nie było mu one do niczego potrzebne.

Aktualnie w Niemczech, z obywatelstwem Niemieckim przebywa siostra i brat babki, razem ze swoimi rodzinami. Do niedawna żyła też prababcia, więc jestem w stanie udowodnić niemieckie korzenie.

Jak ta sytuacja ma się ze strony prawnej? (Ojciec urodził się przed 1975 rokiem).

Jak powinienem zacząć i jakie mam szanse na uzyskanie obywatelstwa z pominięciem standardowej, męczącej procedury?

korzenie sie nie licza, licza sie rodzice, jesli obywatelstwo ma byc po twojej matce, to jest istotne, czy jej ojciec byl obywatelem niemieckim w momencie jej urodzenia

jesli po ojcu, czy jego ojciec byl obywatelem niemieckim w momencie jego urodzenia

Auć.

No to próbujemy jedyną słuszną drogą.

Dziękuję bardzo za pomoc. :)

Witam

Jest mozliwosc uzyskania obywatelstwa na podst. pochodzenia przodkow, ale jest to jeszcze bardziej "meczace" niz "standardowa procedura".

Pozdrawiam
Piotr Kozlowski
Rechtsanwalt/adwokat niemiecki

Paniez Kozlowski, po co Pan robi ludziom plonne nadzieje?:rolleyes: Slyszal Pan o czyms takim jak Kriegsfolgenbereinigungsgesetzt i o tym, ze Bundesvertriebenengesetz od kilkunastu lat nie znajduje praktycznie zastowosowania wobec osob z Polski, poza kilkoma Altfälle, ktore mozna w skali roku policzyc na palcach rak?

Slyszal Pan o czyms takim jak Kriegsfolgenbereinigungsgesetzt i o tym, ze Bundesvertriebenengesetz od kilkunastu lat nie znajduje praktycznie zastowosowania wobec osob z Polski,

Generalnie istnieje możliwość zdobycia obywatelstwa przez urodzenie po przodkach posiadających obywatelstwo niemieckie.

W przypadku St4nley problemem jest, ze ojciec urodzil sie przed 1975 i nie uzyskal obywatelstwa po babce.

Kozlowski

Powrót