Proszę o sprawdzenie pisma do wydawcy (1 strona)
Od jakiegoś czasu mam problemy z wydawcą. Po konsultacjach, w tym na tym forum, wybrałam się do prawnika, aby jeszcze mi coś doradził. Zdecydowałam się na wypowiedzenie umowy z wydawcą. Jako że prawnik nie zajmował się układaniem pisma, napisałam je sama. Proszę o sprawdzenie, czy nie ma tam czegoś nieodpowiedniego.
Zależy mi na:
- odzyskaniu prawa do tytułu, abym za pół roku mogła wydać książkę wraz z resztą trylogii u innego wydawcy
- nie byciu obciążoną jakąkolwiek karą finansową przez wydawcę
Anonimowa treść wypowiedzenia:
==========================
Niniejszym wypowiadam umowę wydawniczą zawartą w dniu 28.05.2015 między Autorem [dane] a Zamawiającym [dane], czego przyczyną jest naruszenie praw autorskich oraz złamanie warunków umowy wydawniczej, t.j.:
– złamanie punktu §1. umowy, w którym Zamawiający zobowiązał się do wysyłania egzemplarzy autorskich do odbiorców oraz prezentacji multimedialnej. Tymczasem wbrew wiedzy Autora, mimo świadomości trudnej sytuacji finansowej i zdrowotnej Autora, Zamawiający przysłał do niego egzemplarze promocyjne książki, aby on sam zajmował się promocją na własny koszt. Sam Zamawiający w ogóle nie zajmował się promocją, tj. nie zorganizował artykułów na blogach i portalach literackich na temat książki, jedynie opublikował na stworzonej przez siebie, niepopularnej grupie [dane] ośmieszający książkę film z liżącym się kotem, twierdząc, że ów film przysłał czytelnik – oraz wstawił zdjęcia książki.
– złamanie punktu §3. umowy, w którym Zamawiający zapewnił, że posiada wiedzę i umiejętności niezbędne do prawidłowego wykonania zlecenia. Jak zostało wspomniane, książka nie była promowana, czym Zamawiający obarczył Autora, ponadto po redakcji wydawniczej pozostało wiele błędów językowych, których nie był w stanie zauważyć Autor ze względu na niższą wiedzę językową od Zamawiającego. Błędy wytknęli jednogłośnie blogerzy, do których Autor wysłał książkę marketingową. Cytat z [dane]:
[cytat z bloga na kilka wersów, gdzie wymieniane są błędy]
– przypisanie autorstwa projektu okładki, w pełni zrobionego przez Autora, do fikcyjnej instytucji [dane], co zostało napisane w książce za okładką (naruszenie art.115.PA).
– mimo próśb Autora o ujawnienie nazwisk, ukrywanie nazwisk redaktorów tekstu (wzmianka za okładką, że redakcję zrobiło [dane])
– zły druk okładki, jak i ilustracji w tekście (obie rzeczy zamazane, ciemne, niewyraźne, obrazki w książce bardzo zmniejszone – co nie było konsultowane z Autorem, który stworzył ilustracje – i część wydrukowana wadliwie)
– ukrywanie przed Autorem przez 3,5 roku statystyk sprzedaży, jak również niepoinformowanie o ilości wydrukowanych i rozprowadzonych egzemplarzy, przez co Autor nie wie, czy wynagrodzenie mu przysługuje wg paragrafu §7. umowy. Także niepoinformowanie o tym, że książki zostały wycofane z rynku.
– świadome ignorowanie w korespondencjach mailowych niewygodnych pytań, a ostatecznie całkowite zerwanie kontaktu z Autorem (mail, nieodbieranie telefonów)
– niewprowadzenie do obrotu e-booka mimo zapewnień, z podaniem daty styczeń 2017, przez co silnie został naruszony interes twórcy
Jako że Zamawiający nie przestrzegał zasad umowy, do których się zobowiązał, w myśl art. 56 PA wyznaczam Zamawiającemu sześciomiesięczny czas na korzystanie z utworu [dane] od chwili odebrania przez Zamawiającego niniejszego listu (decyduje data na potwierdzeniu odbioru). Po tym czasie proszę, aby Zamawiający pozostałe egzemplarze [dane] przeznaczył dla bibliotek oraz na wybrane przez siebie cele charytatywne. Na mocy niezbywalnych praw autorskich, po tym terminie zastrzegam sobie prawo do ponownego wykorzystania utworu [dane] u innego wydawcy, gdyż inaczej zostanie naruszony mój interes twórczy i będę zablokowana na 6,5 roku, kiedy to wygasa czas obowiązywania umowy z Zamawiającym. Przyczyną tego jest fakt, gdyż [dane] to pierwsza część trylogii, która wstępnie miała być wydana u Zamawiającego, lecz w wyniku zakończenia współpracy nie będę mogła wydać u nikogo innego kolejnych tomów, skoro początek wydał Zamawiający.
=========================
Jeśli jest to potrzebne, umowa z wydawcą:
Kod: 641403 WKLEJTO.PL Darmowa wklejka, na zawsze!