Czy przysługuje mi prawo do zasiłku dla bezrobotnych ??

• Autor wątku Autor wątku Flegmatyk2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Flegmatyk2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam! Chciałem się dowiedzieć czy przysługuję mi prawo do zasiłku dla bezrobotnych.

Pracowałem w okresie od 25.02.2013r. do 30.06.2014r.

Przyznano mi świadczenia rehabilitacyjne od 24.11.2014r. do 18.11.2015r.

Czy w takiej sytuacji przysługuje mi prawo do zasiłku dla bezrobotnych ??

Wydaje mi się że tak. Ale najlepiej iść do UP i tam zapytać. Bo 12 miesięcy pracy by było, ale pytanie jak ma się to do świadczenia.

Rodzaj umowy, wymiar etatu, wynagrodzenie brutto w skali miesiąca, tryb ustania stosunku pracy (jeśli była to umowa o pracę) oraz podstawę wymiaru świadczenia rehabilitacyjnego.

Umowa o pracę na czas określony. ( Pierwsza umowa o pracę od 25.02.2013r. do 20.05.2013r., pełny etat, wynagrodzenie brutto: ok. 1650 zł brutto;
Druga umowa o pracę od 21.05.2013r. do 30.06.2014r. pełny etat. wynagrodzenie ok. 2100zł brutto).

Tryb ustania stosunku pracy: Zwolniono mnie, ponieważ zachorowałem i nie przedłużyli mi umowy o pracę i mnie zwolniono z pracy.

Świadczenie rehabilitacyjne za okres od 24.11.2014 do 21.02.2015 w wysokości 90% podstawy wymiaru; od 22.02.2015 do 18.11.2015 w wysokości 75% podstawy wymiaru.

Od 27.05.2014r. do 24.11.2014r. byłem na zwolnieniu lekarskim.

Ostatnia edycja:
Co prawda nie wiedząc konkretnych dokumentów, w jasno określonymi kwotami świadczenia rehabilitacyjnego w danym okresie trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć, ale obawiam się, że nie ma Pan wystarczającego okresu uprawniającego do otrzymania zasiłku dla bezrobotnych.

Aby móc mówić o prawie do zasiłku dla bezrobotnych osoba dokonująca rejestracji w PUP musi udokumentować w okresie 18 miesięcy bezpośrednio poprzedzających dzień zarejestrowania co najmniej 365 dni m.in. zatrudnienia lub wykonywania pracy na podstawie umowy o pracę nakładczą lub świadczenia usług na podstawie umowy agencyjnej lub zlecenie z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem za pracę, od którego istnieje obowiązek opłacania składki na Fundusz Pracy.
Do 365 dni uprawniających do nabycia zasiłku dla bezrobotnych zalicza się również okres pobierania świadczenia rehabilitacyjnego, jeżeli podstawę wymiaru świadczenia, z uwzględnieniem kwoty składek na ubezpieczenie społeczne, stanowiła kwota wynosząca co najmniej minimalne wynagrodzenie za pracę.

W Pana przypadku badając ewentualne prawo do zasiłku cofamy się do dnia 18.05.2014 (mniej więcej, bo nie wiem kiedy dokona Pan rejestracji w PUP) zatem w ww. okresie mamy ok. 1,5 m-ca z wynagrodzeniem 2100 zł. oraz okres 24.11.2014 -21.02.2015 (90 dni) ŚR z podstawą przekraczającą wysokość minimalnego wynagrodzenia za pracę... i tyle. Z moich wyliczeń wychodzi, że w pozostałym okresie podstawę ŚR stanowiła kwota niższa niż kwota minimalnego wynagrodzenia za pracę, zatem okresu tego nie można zaliczyć do wymaganych 365 dni.
Moim zdaniem zasiłku nie będzie.

Zgadza się. Dziękuję za odpowiedź.

Kwota za okres 22.02.2015-18.11.2015 była niższa niż kwota minimalnego wynagrodzenia( poniżej 1200 zł).

Ale to jest dziwne, że mam przepracowane 365 dni, a zasiłku nie dostane z tego co Pani wywnioskowała. Dziwne są te przepisy pracy :p.

Ile mi zabrakło dni do przyznania zasiłku ??

Czyli nawet się nie będę pytać w UP, czy przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych ??

Flegmatyk2000 napisał:
Ile mi zabrakło dni do przyznania zasiłku ??
Tego nie jestem w stanie wyliczyć, bo nie wiem kiedy i czy w ogóle zarejestrował się Pan w PUP jako osoba bezrobotna. Prawo do zasiłku wylicza się od dnia dokonania rejestracji jako osoba bezrobotna.
Flegmatyk2000 napisał:
Czyli nawet się nie będę pytać w UP, czy przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych ??
Specjalnie pytać nie trzeba. Każda rejestracja osoby bezrobotnej odbywa się przy domniemaniu ewentualnego prawa do zasiłku dla bezrobotnych, zatem konieczne jest przy rejestracji przedstawienie zaświadczeń z ZUS o wysokości ŚR. I albo osoba rejestrująca udokumentuje prawo do zasiłku dla bezrobotnych albo zostaje zarejestrowana jako osoba bezrobotna bez prawa do świadczeń.
Bez zaświadczeń z ZUS o wysokości ŚR nie dokona Pan rejestracji, bo PUP nie ma możliwości orzec o ewentualnych świadczeniach.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
Tego nie jestem w stanie wyliczyć, bo nie wiem kiedy i czy w ogóle zarejestrował się Pan w PUP jako osoba bezrobotna. Prawo do zasiłku wylicza się od dnia dokonania rejestracji jako osoba bezrobotna.

Będę się rejestrował 19.11.2015r. Bo 18.11.2015 kończy mi się świadczenie rehabilitacyjne. Da rady pani teraz wyliczyć ile dni mi zabraknie do zasiłku??

Kosssz napisał:
Specjalnie pytać nie trzeba. Każda rejestracja osoby bezrobotnej odbywa się przy domniemaniu ewentualnego prawa do zasiłku dla bezrobotnych, zatem konieczne jest przy rejestracji przedstawienie zaświadczeń z ZUS o wysokości ŚR. I albo osoba rejestrująca udokumentuje prawo do zasiłku dla bezrobotnych albo zostaje zarejestrowana jako osoba bezrobotna bez prawa do świadczeń.
Bez zaświadczeń z ZUS o wysokości ŚR nie dokona Pan rejestracji, bo PUP nie ma możliwości orzec o ewentualnych świadczeniach.

Ja mam tylko Decyzje ŚR z ZUS. W tej decyzji nie są podane kwoty tylko napisane jest w % (75% i 90% wysokości podstawy wymiaru). Tą decyzje mam pokazać w PUP??

Ostatnia edycja:
Flegmatyk2000 napisał:
Ale to jest dziwne, że mam przepracowane 365 dni, a zasiłku nie dostane z tego co Pani wywnioskowała.
W okresie ostatnich 18 miesięcy (przed planowaną rejestracją w PUP jako osoba bezrobotna) nie ma Pan przepracowanych 365 dni.
Flegmatyk2000 napisał:
Ja mam tylko Decyzje ŚR z ZUS. W tej decyzji nie są podane kwoty tylko napisane jest w % (75% i 90% wysokości podstawy wymiaru). Tą decyzje mam pokazać w PUP??
Flegmatyk2000 napisał:
Będę się rejestrował 19.11.2015r. Bo 18.11.2015 kończy mi się świadczenie rehabilitacyjne. Da rady pani teraz wyliczyć ile dni mi zabraknie do zasiłku??
Nie wiem, czy da Pan radę zarejestrować się od razu 19-tego. Do rejestracji potrzebne są zaświadczenia z ZUS o wysokości świadczenia rehabilitacyjnego - w konkretnych kwotach, więc najpierw trzeba wystąpić do ZUS o takie zaświadczenie. Maksymalny termin na wydanie zaświadczenia to 7 dni. PUP sam nie będzie przeliczał kwoty Pana świadczenia rehabilitacyjnego.
Ile brakuje do zasiłku? Jakieś 232 dni.

Ostatnia edycja:
Powrót