Czy przysługuje mi renta po zmarłym tacie?

• Autor wątku Autor wątku Tomek565
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek565

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
A więc tak jak w temacie.
Czytałem wiele na ten temat ale nie doszedłem czy mi przysługuje czy nie.Niedawno zmarł tata (50 l.) Ja się uczę(17 l.).
Mama pracuje.Tata chorował na raka.Przez ostatnie lata nie pracował w żadnym zakładzie na umowę ,ale pracował na czarno za granicą. Składki ubezpieczeniowe potrącano mamie z racji że był do niej przepisany do ubezpieczenia. Tata zbierał papiery o rentę.
Jakieś info potrzebne pisać.
Jest jakaś szansa.

Wyrok

Sądu Najwyższego

z dnia 16 października 2009 r.

I UK 130/09

Uprawnionym członkom rodziny (w tym małżonkowi) przysługuje renta rodzinna po zmarłym ubezpieczonym nawet wtedy, gdy sam zmarły nie miał uprawnień do renty, nie będąc faktycznie osobą całkowicie niezdolną do pracy.

A ile twój tato przepracował w ciągu ostatnich 10 lat ?

Jeśli ''przepracował'' co najmniej 5 lat w okresie ostatnich 10, składaj wniosek o przyznanie renty rodzinnej.

Ostatnia edycja:
I teraz pytanie renta mu przysługiwała z tutułu niezdolności ,ale w te 10 lat pracował wiekszosc na czarno, więc teraz nie wiem..

Nie zadałeś pytania.

Musisz spr ile ''legalnie przepracował'' w ciągu ostatnich 10 lat.

Jestem pewnien ze mniej niz 5 lat.

Mimo to złóż wniosek w ZUS, oni mają pełniejsze dane od ciebie.

Znalazłem takie coś strona( zus-u):

Do renty rodzinnej mają prawo: dzieci własne, dzieci drugiego małżonka oraz dzieci przysposobione - do ukończenia 16 lat, a po osiągnięciu tego wieku, pod warunkiem nauki w szkole, do ukończenia 25 lat oraz bez względu na wiek, jeżeli stały się całkowicie niezdolne do pracy do ukończenia 16 lat lub w czasie nauki w szkole do ukończenia 25 lat. Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty przedłuża się do zakończenia tego roku studiów.
Pod pojęciem "nauki w szkole" należy rozumieć naukę pobieraną w systemie dziennym, wieczorowym, zaocznym oraz eksternistycznym.

I niby to spełniam .

Powrót