Czy przysługuje mi ubezpieczenie?

• Autor wątku Autor wątku mwwsy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mwwsy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Ostatnio dowiedziałam się, że nie jestem ubezpieczona.
W poprzednim roku zostałam studentką. Cały czas miałam problem z ubezpieczeniem, gdy szłam do lekarza każdy mi mówił, że moje ubezpieczenie zdrowotne jest nieważne. Ubezpieczał mnie rodzic, który mówił, że zgłosił mnie do ubezpieczenia w swojej pracy więc nie wiem o co chodzi. Teraz chcę załatwić kartę na wyjazd za granicę i cały czas jest ten sam problem - widnieje w systemie jako osoba nieubezpieczona pomimo, że jestem na studiach i chce być podpięta pod rodzica.

Po jakimś czasie zaczęłam pracę na zlecenie, gdzie oświadczyłam, że jestem studentką przez co w pracy nie zostałam zgłoszona do ubezpieczenia. Na drugim semestrze przestałam uczęszczać na zajęcia ponieważ chcę zmienić kierunek, nie uczestniczyłam w sesji letniej. Nie zgłosiłam się żeby skreślili mnie z listy ani nie dostałam takiego skreślenia (drugi termin egzaminacyjny jest we wrześniu więc przypuszczam, że wtedy będzie rozliczenie z sesji i wypisy). Czyli teoretycznie jestem osobą uczącą się i rodzic może mnie do momentu otrzymania wypisu z listy studentów podpiąć pod swoje ubezpieczenie? Wiem, że mogę wnioskować w pracy o ubezpieczenie ale jest to dla mnie wiadomo mniej korzystne.

Rozumiem, że jak zarejestruje się na nowy kierunek to studentem stanę się dopiero od października?

Ostatnia edycja:
Powrót