Czy przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych?

• Autor wątku Autor wątku eeewwwaaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eeewwwaaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam pytanie, czy przysługuje mi bezrobocie jesli w okresie ostatnich 18 msc pracowalam... 18 msc wstecz(od daty dzisiejszej) czyli sierpien 2013 mialam dwie umowy 1/2 etatu ( na najnizsza krajowa kolo 1630 brutto z dwóch umów).... a pozniej od kwietnia 2014 tylko umowa na 1/2 etatu na kwote 840 zl brutto. Czy jesli w tym miesiacu ( stycznien 2015r) zostane zwolniona czy bedzie mi przysługiwał zasiłek dla bezrobotnych??

równy rok przepracowany na umowie zalicza się do zasiłku wiec na pewno go dostaniesz

A czy ostatnie 10 miesiecy gdy pracowalam na umowe na 1/2 etatu gdzie moj zarobek nie wynosił nawet najnizsza krajowa, czy to nie ma wplywu na zasilek?
Wszedzie na forach pisze ze musi byc najnizsza krajowa na umowie tz ok 1680 zl?

z tego co ja wiem i co mowili mi w urzedzie pracy to chodzi o przepracowany rok na umowie a nie bylo mowione nic o kosztach ja sama pracuje na 1/2 etatu juz 2 lata i mam zasilek

Prawo do zasiłku przysługuje osobie, która w okresie 18 miesięcy poprzedzających rejestrację w urzędzie pracy przepracuje 365 dni z co najmniej minimalnym wynagrodzeniem (w 2014 r. 1 680 zł brutto), od którego odprowadzane były składki na ubezpieczenia społeczne i Fundusz Pracy.
Wymiar etatu przy przyznawaniu zasiłku rzeczywiście nie ma znaczenia, ważne jest wynagrodzenie. Musi być co najmniej minimalne.
Jeśli w ciągu ostatnich 10 miesięcy otrzymywała Pani niższe od minimalnego wynagrodzenie to prawo do zasiłku nie będzie przysługiwało.

Powrót