Czy przysługuje rodzinne?

• Autor wątku Autor wątku DanielKoczupinda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DanielKoczupinda

Użytkownik
Odpowiedzi
59
Witam.
Piszę w imieniu siostry

Na dzień dzisiejszy jestem matką samotnie wychowującą dziecko. Może inaczej. Mam 2 dzieci ale każde z innym partnerem. Kamil jest synem Andrzeja, a Ola jest córką Marcina. Ola mieszka ze mną, a Marcin jest pozbawiony praw rodzicielskich, ojciec dziecka nie płaci alimentów jest sprawa u komornika ale komornik umywa ręce bo nie ma jak ściągnać. Natomiast syn Kamil mieszka z Andrzejem bo tak się dogadaliśmy bo dziecko samo chciało mieszkać z tatą, oboje mamy prawa rodzicielskie, ja płacę alimenty na syna w kwocie 200 zł bo Andrzej nie chciał więcej. Z dzięckiem mam kontakt weekdnowy jak chce tak to ujmę. Pracuję od 1 stycznia 2020 roku na 3/4 etatu moje wynagrodzenie brutto 1950 zł a netto 1470 zł 21 groszy. Przypominam, że płacę alimenty na syna. Teraz pytanie czy przysługuje mi rodzinne???? Albo jaka kolwiek pomoc od państwa? Coś z MOPS? itp ?

czy alimenty na Marcina wynikają z ugody przed sądem albo wyroku?

jak alimenty na Marcina ? Marcin jest ojciec Oli ale jest pozbawiony praw rodzicielskich, ojciec dziecka nie płaci alimentów jest sprawa u komornika ale komornik umywa ręce bo nie ma jak ściągnać

szczerze nie pamiętam dokładnie, bo to było jakoś 2-3 lata temu. Idzie to sprawdzić? Jak to ma się do mojej sytuacji?

nie dam sobie ręki obciąć ale jak dobrze pamiętam to to byla ugoda bo my się przed sądem dogadaliśmy. Syn mieszka z Ojcem bo chciał, widujemy się na weekend różnie. Oboje mamy prawa rodzicielskie, ja płacę alimenty tylko 200 zł bo ojciec dziecka nie chciał więcej

nie masz świadczeń z funduszu alimentacyjnego na córkę?

Nie mam na dzień dzisiejszy. Dopiero będę załatwiać. Czy to rodzinne mi przysługuje skoro płace alimenty?

tak, nawet gdybyś nie płaciła też spełniasz kryterium

możesz jaśniej wytłumaczyć? Mój dochód wynosi brutto 1950 zł a netto 1470 zł 21 groszy.

a w warunkach w kryterium dochodowe na rodzinne jest napisane, że

Kto ma prawo do zasiłku rodzinnego?

Gdy w twojej rodzinie dochód na osobę nie przekracza 674 zł netto lub 764 zł, gdy wychowujesz dziecko niepełnosprawne.

możesz jaśniej wytłumaczyć? Mój dochód wynosi brutto 1950 zł a netto 1470 zł 21 groszy.

a w warunkach w kryterium dochodowe na rodzinne jest napisane, że

Kto ma prawo do zasiłku rodzinnego?

Gdy w twojej rodzinie dochód na osobę nie przekracza 674 zł netto lub 764 zł, gdy wychowujesz dziecko niepełnosprawne.

dochód do świadczeń rodzinnych to nie jest dochód netto, tylko przychód - koszty - składki i podatek

Jeśli chodzi o rodzinne to ile mi przysługuje ? I jeszcze proszę mi powiedzieć jako matka samotnie wychowująca dziecko to coś więcej mi przysługuje jakieś konkretne kwoty co dokładnie?

W internecie wyszukałam że niby to coś takiego mi się należy

124 zł na dziecko w wieku powyżej 5. roku życia do ukończenia 18. roku życia

tytułu samotnego wychowywania dziecka – 193 zł miesięcznie na dziecko

Dobrze rozumiem że te dwie rzeczy mi się należą na moją córkę? jako że syn mieszka na codzień z ojcem rozumiem że wobec syna nic mi się nie należy wolę się upewnić.

Ostatnia edycja:
tylko zasiłek rodzinny, ten dodatek nie,
dotaniejsz chyba 500+, 300+, możesz jeszcze dostać świadczenia z funduszu (ale jak już je dostaniesz to możesz przekroczyć dochód do świadczeń rodzinnych)

co jeszcze ? moze dodatek mieszkaniowy

1. A dlaczego ten dodatek mi nie przysługuje? Przecież jestem matką samotnie wychowującą dziecko.???

500 plus dostaję regularnie co miesiąc

300 plus czyli ten dodatek szkolny raz w roku też dostaję

2. "możesz jeszcze dostać świadczenia z funduszu" chodzi o fundusz alimentacyjny na Olę ?

Nie mogę edytować więc piszę nowy post

3. A przyznane alimenty mam mimo iż ojciec dziecka nie płaci jakoś się wliczają do tego rodzinnego??

4. A co roku rozliczam się z podatku ( PIT + ulga na 1 dziecko ) i dostaję tak koło 2000 zł to może mi to kolidować z otrzymaniem rodzinnego?

1. Dodatek przysługuje jeśli ojciec dziecka jest nieznany, nie żyje albo sąd oddalił powództwo o alimenty.
2. Tak, fundusz. Jeśli alimenty są u komornika i egzekucja jest bezskuteczna.
3. Jeśli w 2019 alimenty były u komornika i potwierdzi że nic nie ściągnął to się nie wliczają.
4. Tak. Zwrot ulgi jest doliczany do dochodu.

Powrót