Czy ręczny testament anuluje notarialny?

• Autor wątku Autor wątku bernalas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bernalas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Moja babcia chce przepisać 1/2 domu wraz z działką na mnie teraz jest przepisany na babci córkę (Ja razem z bratem mamy 1/2 domu i działki odziedziczonej po zmarłym ojcu
była rozprawa i mam wyrok w tej sprawie zasądzone odpowiednio po 1/4 dzialki i domu(moja mama zrzekła sie swojej częsci).
Moja babcia miała dwójke dzieci mojego tate i moją ciotkę (ciotka ma 2 synów) i właśnie ta 1/2 domu jest
przepisane na ciotke wczesniej zas caly dom z gruntem byl zapisany na mojego ojca ale 10 lat temu
jeszcze za zycia mojego taty zapis zostal prawnie zmieniony najprawdopodbniej u notariusza i 1/2 domu z dzialką zapisana
na ciotke . Tak sie zastanawiam czy np. babcia mogłaby sporzadzić ręczny testament w którym napisałaby że cały swój majatek wraz zapisuje mi w spadku i wszystkie inne zapisy byłyby nieważne wydaje mi sie to najprostszy sposob ale czy wszystko prawnie ok . Rozmawiałem z ciotką ona nie rości praw do tego majatku może sie zrzec jesli trzeba . Może jakies inne propozycje na rozwiazanie
Proszę o porady z góry dziękuje

A dlaczego nie dokonacie zmian notarialnie? Jeżeli ciocia zgadza się na takie zmiany. Przecież jest to jednorazowy wydatek, a gra warta jest świeczki. Po śmierci babci mogą zacząć się problemy. Każde grabie będą wówczas grabić do siebie. :what:

Oczywiście, można odwołać testament, również sporządzony w formie aktu natoarialnego.
Art. 946 k.c. :
Odwołanie testamentu może nastąpić bądź w ten sposób, że spadkodawca sporządzi nowy testament, bądź też w ten sposób, że w zamiarze odwołania testament zniszczy lub pozbawi go cech, od których zależy jego ważność, bądź wreszcie w ten sposób, że dokona w testamencie zmian, z których wynika wola odwołania jego postanowień.

Ale proszę uważać na 947-948 k.c.

Powrót