czy reklamacja *zapowiedzi* pobrania nienależnej opłaty to wezwanie do zapłaty?

• Autor wątku Autor wątku cyax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cyax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Bank pobrał nienależną składkę ubezpieczenia. Kiedy zapowiedział, że pobierze kolejną z tego samego tytułu, napisałem reklamację z prośbą o zwrot pierwszej + odstąpienie od pobrania drugiej.

Bank odrzucił reklamację i kilka dni później zgodnie z zapowiedzią pobrał drugą składkę. Chcę iść do sądu i zażądać zwrotu obu składek z odsetkami. Tylko jak liczyć odsetki?

Co do pierwszej składki - rozumiem, że mogę traktować reklamację jako wezwanie do zapłaty i naliczać odsetki od daty wysłania reklamacji.
A co z drugą składką? Czy należą mi się odsetki od chwili jej pobrania? Czy też to nie było prawidłowe wezwanie do zapłaty i muszę takie dopiero wysłać?

Ostatnia edycja:
Zanim naliczysz odsetki i wystawisz wezwanie do zapłaty zastanów się, czy jednak bank nie ma racji. Albo podaj więcej szczegółów.

A zakładając, że bank nie ma racji? :-)

(Dla Twojej ciekawości: chodzi o składkę ubezpieczenia niskiego wkładu własnego, sprawa raczej jasna, jest kilka wyroków w identycznych sprawach na korzyść powodów, rekomendacja KNF, raport UOKiK i art. 385¹ KC. Temat wiele razy wałkowany w gazetach itd.

Płacę składkę, a jak zaistnieje szkoda, to ubezpieczyciel i tak przyjdzie do mnie z roszczeniem regresowym, bo stroną umowy z ubezpieczycielem jest bank, a ja nie jestem uposażonym z ubezpieczenia.

Zanim pobrali drugą składkę wyrwali się nawet z konopii z propozycją obniżenia składki pod warunkiem przemianowania jej prowizję - wiedząc doskonale, że pobieranie składki takiego "ubezpieczenia" będzie trudne do obronienia w sądzie.)

Będę wdzięczny za jakąś pomoc. Jeśli pytanie jest trudne, może ktoś napisze gdzie/jak mam szukać?

Powrót