Czy rencisata zusowski jest ubezpiczony ???

• Autor wątku Autor wątku Bundustar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bundustar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Proszę mi napisać czy rencista zus-owski jest ubezpieczony ? Jeśli tak to jakie to ubezpieczenie ? Chodzi mi o to że mam coś takiego jak renta socjalna a dokładnie świadczenie z zusu przyznany w skutek genetycznej nieuleczalnej choroby takiej jak hemofilia. Otrzymuje rentę 500zł co miesiąc + zasiłek pielęgnacyjny 150zł i zastanawiam się czy ta moja renta w zusie zawiera ubezpieczenie. Chodzi o to, że miałem solidny wypadek 10 mies. Temu i do dzisiaj walczę o odszkodowanie o cokolwiek. Zastanawiam się czy mogę postarać się o chociażby większą rentę lub jednorazowe odszkodowanie właśnie z zusu ?

Z renty potrącana jest składka na ubezpieczenie zdrowotne (Narodowy Fundusz Zdrowia).
Żadnych innych ubezpieczeń w ramach renty nie ma.

czy mogę postarać się o chociażby większą rentę lub jednorazowe odszkodowanie właśnie z zusu
Z ZUS - nie.
Natomiast od sprawcy wypadku - tak.
Gdyby rencista był dodatkowo ubezpieczony w którymś z towarzystw ubezpieczeniowych, to mógłby skorzystać z tego ubezpieczenia, ale praktycznie rencistom nie opłaca się zawieranie takich ubezpieczeń, bo składki są bardzo wysokie (zależą od wieku i rodzaju inwalidztwa).

Powrót