Czy renta rodzinna podlega windykacji

• Autor wątku Autor wątku xaniax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xaniax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam chciała bym sie dowiedzieć czy renta rodzinna podlega windykacji.
Zaczynając od początku- niedawno zmarł mój tata , miał on ręte na której ciągle siedział komornik i odciądano mu co miesiąc pieniądze , teraz po jego śmierci moja mama ma przejąć po nim ręte gdyż nie pracuje i nie ma mozliwosci podjecia pracy wiec dostanie tak zwaną rente rodzinną jak wiadomo nie całą tylko ileś tam procent. Moje pytanie brzmi jeśli ona dostanie tą rente to czy windykacja dalej ma prawo odciągać pieniądze z tej ręty i czy jest jakiś sposób żeby pozbyć sie tej windykacji? Ja oraz brat wybieramy sie za niedługo do notariusza napisać pismo o zrzekaniu się spadku po ojcu żeby długi nie przeszły na nas. Bardzo prosze o jak najszybszą i konkretną odpowiesz.

a) jesli mama przyjmie spadek z dobrodziejstwem inwentarza, odpowiadać będzie za długi do wysokości wartości spadku. jesli spadek jest wart np. 100 zł, to raczej wyjmie z portmonetki jeden banknot. jeśli no. 10 tys to do takiej kwoty mogą ją windykować. i mogą windykować ze wszystkiego, także w tej renty. z tym że sporo wody w wiśle upłynie zanim będą na nią klauzule itp
b) jesli spadek odrzuci - za długi nie odpowiada. jednakże poczytajcie sobie o konsekwencji odrzucenia spadku (tzw. podrzucanie gorącego kartofla)

xaniax napisał:
Moje pytanie brzmi jeśli ona dostanie tą rente to czy windykacja dalej ma prawo odciągać pieniądze z tej ręty i czy jest jakiś sposób żeby pozbyć sie tej windykacji?
długi były wspólne?

Mój tata nie zostawił żadnego testamentu. Długi miał tylko mój tata. Moja mama ma jedynie dostać rentę po nim gdyż jak pisałam sama nie ma żadnych środków pieniężnych. Dalej czekam na konkretną odpowiedz czy windykacja ma prawo tera od niej ściągać długi i czy jest możliwość pozbycia się tej windykacji żeby mama dostawała całą ręte????

jeżeli mama nic nie podpisywała przy zaciąganiu zobowiązań przez tatę, to czytaj mój post wyżej

Powrót