czy rodzenie dzieci jest w PL przestępstwem?! ;)

• Autor wątku Autor wątku Aktyw Komandytariusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aktyw Komandytariusz

Zbanowany
Odpowiedzi
1 244
czytam że Dominika S. urodziła dziecko Janusza Korwin-Mikke...

co za dziwna szajba z tym skracaniem nazwisk...

zrozumiałbym "ochronę danych osobowych" w przypadku czynu
zabronionego (np. "Dominika S. ukradła") ale w takim wypadku?!

czy tylko mnie razi takie formułowanie treści artykułów prasowych czy Was także?!

gwałt jest przestępstwem. Jeśli pani Dominika zgwałciła pana Janusza (a on zgłosił przestępstwo organom ścigania), wtedy należałoby skracać nazwisko do pierwszej literki...

:D

faktycznie, nie wziąłem pod uwagę (istniejącej teoretycznie) możliwości że poród jest wynikiem przestępstwa popełnionego przez matkę dziecka ;)

Ostatnia edycja:
Seb72 napisał:
... wtedy należałoby skracać nazwisko do pierwszej literki...
Obowiązek ten narzuca Prawo prasowe tylko na podlegające jemu podmioty. Ty nie masz tutaj takiego obowiązku. :cool:

założyciel wątku pytał o doniesienia prasowe i moja odpowiedź dotyczyła tego jak "należałoby" formułować te doniesienia prasowe w przypadku gdyby pani Dominika popełniła czyn zabroniony ;)

zatem istnieje czy nie istnieje obowiązek skracania nazwiska Pani Dominiki przez podmioty podlegające rygorom prawa prasowego?

i czy urodzenie dziecka spłodzonego przez osobę publiczną automatycznie czyni z Dominiki osobę publiczną?!

1. Nomen omen Art. 13. ust. 2. Prawa prasowego ;)
2. Raczej osobę powszechnie znaną, hm, teraz. :)

art. 13 ust 2 prawa prasowego nie dot. Pani Dominiki ("przeciwko którym toczy się postępowanie przygotowawcze lub sądowe, jak również danych osobowych i wizerunku świadków, pokrzywdzonych i poszkodowanych")

poza tym, skoro podano że chodzi o Dominikę S. oraz użyto określenia "miss UPR", to i tak jednoznacznie ją wskazano (a zatem zasłanianie się rzekomym prawem do anonimowości wydaje się absurdalne).

Ostatnia edycja:
Powrót