Czy rowerzystka ponosi winę za to zdarzenie?

• Autor wątku Autor wątku Żelisław
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ż

Żelisław

Użytkownik
Odpowiedzi
192
Komenda Policji w Jarocinie opublikowała w mediach społecznościowych nagranie z potrącenia rowerzystki na przejeździe rowerowym. Poinformowano, że rowerzystka została ukarana mandatem. Z kontekstu wnioskuję, że chodzi o karę za spowodowanie kolizji (wspomniany jest jeszcze brak sygnalizowania skrętu).

Link do nagrania https://www.facebook.com/kpp.jarocin/videos/805452018610583

Pytanie brzmi, czy faktycznie można ukarać rowerzystę za to, że został potrącony na przejeździe rowerowym. Mowa o sytuacji bez świateł czy znaków.

Moim zdaniem nie, bo żaden przepis nie nakłada na rowerzystę obowiązku ustąpienia pierwszeństwa kierującym na jezdni, gdy wjeżdża on na przejazd rowerowy. Jednak od dłuższego czasu rozpowszechniane są informacje, jakoby rowerzysta musiał ustępować kierowcom przy wjeździe na przejazd i sam już nie wiem, czy to może ja źle rozumiem przepisy.

PS. Wiem, że to forum nie służy do omawiania doniesień medialnych, ale tego typu treści (i to konkretne zdarzenie) są publikowane przez oficjalne profile policji, więc myślę, że zasługuje to na uwagę.

Ale tu się wszystko zgadza..rowerzysta ma pierwszeństwo jak się na tym wjeździe już znajduje a nie przed nim. Nie może wjeżdżać praktycznie pod koła auta.
Art. 27. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do przejazdu dla rowerzystów, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa kierującemu rowerem, hulajnogą elektryczną lub urządzeniem transportu osobistego oraz osobie poruszającej się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch, znajdującym się na przejeździe

Ostatnia edycja:
Rowerzystka została potrącona na przejeździe, czyli to kierowca nie zastosował się do art. 27. par. 1. i nie ustąpił jej pierwszeństwa. Cytowany przepis reguluje zachowanie kierującego na jezdni, a nie rowerzysty wjeżdżającego na przejazd.

karolla0905 napisał:
Nie może wjeżdżać praktycznie pod koła auta

Art. 33. par. 4 zabraniający "wtargnięcia" na przejazd rowerowy został usunięty już dawno temu.

Powrót