Czy rozwódka dziedziczy po zmarłym ex mężu?

• Autor wątku Autor wątku karolinkaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karolinkaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam problem. Po śmierci mojego ojca jego część mieszkania przechodzi na jego 7 dzieci. W tym że jedno z nich nie żyje. Miał on 3 dzieci i był rozwiedziony. Staramy sie o zrzeczenie sie przez nich tych cześci ale doszlo do mnie ze zona mojego brata (ex żona) tez dziedziczy z jego części jakiś kawałek. Czy to prawda??

karolinkaa napisał:
A jaką masz pewność??

Żona brata /w tym i ex żona/ - nie należy w tym stanie faktycznym do kręgu spadkobierców ustawowych po zmarłym spadkodawcy.
Art. 931. § 1. kc W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku.
§ 2. Jeżeli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego dzieciom w częściach równych. Przepis ten stosuje się odpowiednio do dalszych zstępnych.
--
dementii

W takim razie ona nie figuruje jako żona tak?

tak jak napisałem- w stanie faktycznym jw. nie dziedziczy. A skoro był orzeczony rozwód, to nie jest już żoną , tylko co najwyżej byłą żoną-ale to akurat nie ma znaczenia w tej sprawie.
--
dementii

Powrót