Czy są zaległości w ZUSie?

• Autor wątku Autor wątku Marfet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marfet

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Pracowałam w pewnej firmie przez 5 lat na umowę zlecenie. ZUS był opłacany przez tą firmę. Od lutego do lipca byłam na zwolnieniu lekarskim. Po powrocie do firmy okazało się, że pracuję w innej firmie tego samego prezesa. Nie dostałam umowy, ale miała ona być przygotowana. Wypłatę otrzymywałam jak dotychczas. W tym miesiącu kończy mi się umowa. Poprosiłam księgową o rozpisanie wszystkich miesięcy pracy wraz z zaznaczeniem, że był płacony ZUS (potrzebne do UP). Okazało się, od powrotu po chorobie nie miałam płaconego ZUSU !!! :-x
Wynika z tego, że pracowałam "na czarno" - całkiem nieświadomie!!!
Czy z tego tytułu mam w ZUSIE zaległości? Nie dostałam,żadnej umowy.
Czy przusługuje mi teraz zasiłek dla bezrobotnych i ubezpieczenie zUP?

kończy się umowa..?? okey a wypłata jak była realizowana czyli jak ją otrzymywałaś..?? poza tym wnosisz pismo ewentualnie po ustaniu zatrudnienia o wystawienie świadectwa pracy i tyle. pracodawca ma obowiązek Ci je wydać w ciągu 7 dni, a jak nie to inspekcja pracy. w zus-ie nie masz zaległości , gdyż to pracodawca zawalił swoje obowiązki i na nim ciąży ta odpowiedzialność, a jeśli nie otrzymałaś nic od niego po powrocie czyli jakiegoś np. wypowiedzenia lub zmiany warunków pracy to cóż przyjmuje się że pracowałaś nadal w poprzedniej firmie i do niej należy wywiązanie się z obowiązków pracowniczych a co idzie za tym wystawienia świadectwa, które będzie Ci niezbędne do RUP jeśli już tam nie będziesz pracować.

"bernardino" nie wypisuj bredni.
Przeczytaj post, gdzie tu masz stosunek pracy?
Gdzie tu pracodawca? Jakie świadectwo pracy? Przy zleceniu?

Okazało się, od powrotu po chorobie nie miałam płaconego ZUSU !!!

Księgowa Cię o tym poinformowała? I dokładnie tak się wyraziła?

Pewne jest tylko tyle,że na pewno nie masz zaległości w zus, bo obowiązek opłacania składek od wynagrodzenia zleceniobiorcy ciąży na płatniku, a nie na ubezpieczonym.

Jeśli wyjaśnienia pracodawcy są niezrozumiałe, to może udaj się do ZUS w celu sprawdzenia jakie dokumenty poskładali za Ciebie obaj płatnicy - czy zostałeś wyrejestrowany przez starą firmę i zgłoszony przez nową, czy są raporty za sierpień i kolejne miesiące, jakie zostły w nich wykazane podstawy wymiaru i składki.

Witam!
Źle się wyraziłam w poprzednim poście. Napisałam "kończy się umowa" tzn umowa ustna, bo po powrocie ze zwolnienia mieliśmy umowę ustną, że pracuję do końca listopada. Ale umowa pisemna miała zostać przygotowana, ale nie została. Teraz chciałam się zgłosić do Urzędu Pracy jako osoba bezrobotna i muszę tam mieć dokumenty że byłam zatrudniona przez tyle i tyle miesięcy i że był płacony ZUS. Poprosiłąm księgową, a ona na to że przecież po "powrocie" do pracy pracowałam na czarno, ZUS nie był płacony, bo kosztowałoby to firmę kilka tysięcy złotych, więc nie płacili.
Czy teraaz przysługuje mi zasiłek dla bezrobotnych i ubezpieczenie z tego tytułu?

Powrót