Czy sąd może w szczególnych sytuacjach umorzyć postępowanie.

• Autor wątku Autor wątku rger
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
My tylko podajemy możliwe rozwiązania Pan zrobi jak będzie chciał.

Pzdr

Przed Sądem przedstawię całą sytuację jaka miała miejsce ... a co zrobi Sąd okaże się jutro. Wiem że popełniłem życiowy błąd i że taka sytuacja już nigdy nie będzie u mnie miała miejsca. Wyrażę w Sądzie głęboką skruchę, zaznaczę że moje postępowanie było głupie i nie pzemyślane. Powód był conajmniej błachy ale jak widać nawet taki prosty może skomplikować życie. Dziękuję Wszystkim za odpowiedzi. Innym którzy będą czytali te posty radzę pomyśleć 100 razy zanim się wyjedzie na drogę "po piwku". Konsekwencje są kolosalne, mogą zaważyć na niejednym życiu i zdrowiu, karierze. Pozdrawiam PS. Oczywiśćie jeśli ktoś miałby coś do powiedzenia proszę pisać...

Jestem po rozprawie. Wyrok 1 rok zakaz prowadzenia pojazdów i grzywna 0zł. Będę odwoływał się (apelacja).

[cytat="rger":1mglc6oa]Jestem po rozprawie. Wyrok 1 rok zakaz prowadzenia pojazdów i grzywna 0zł. [/cytat:1mglc6oa]

Żadnego wyroku w zawieszeniu, żadnej nawiązki?? Przepraszam, ale nie spotkalem się dotychczas z wyrokiem za jazdę "po pijaku" gdzie jedyną karą byłby zakaz prowadzenia pojazdów.
Coś tu nie tak.

Zdaje się że karą jest grzywna.

Wyrok brzmiał: 1 rok zakaz prowadznia pojazdów mechanicznych, umarzamy karę grzywny w związku z sytuacją rodzinną. Tak było. Napisałem teraz wniosek o pisemne uzasadnienie wyroku, na którego podstawie będę mógł złożyć apelację. Chcę zmniejszyć, o ile to możliwe karę zakazu prowadzenia pojazdów (np. na pracę społeczne itp.). Żadnego "zawieszenia" nie mam.

[cytat="rger":2oiuei32]umarzamy karę grzywny w związku z sytuacją rodzinną.[/cytat:2oiuei32]

Coś musisz mylić. Sąd nie ma prawa umorzyć grzywny w wyroku.
Może np. Sad odstąpił od wymierzania kary uznając że szkodliwośc społeczna czynu nie jest znaczna?
A może warunkowo umorzył postępowanie na konkretny okres próby?

Dostanę wyrok na piśmie wtedy napisze co i jak ...

Macie rację. W wyroku jest 300 stawek dziennych... w Sądzie byłem tak wystraszony że nie usłyszałem...

Mam pytanie czy jest szansa umorzyć sprawę na apelacji? Proszę o jakieś porady. Właśnie sporządzam pismo...

Co do umorzenia sprawy w drugiej instancji to po pierwsze aktualne pozostają wszystkie wcześniejsze uwagi zawarte w tym wątku.

Mam pilnje pytanie... czy jeśli jutro mój wyrok się uprawamacnia muszę zwrócić prawo jazdy? Chciałem zaznaczyć że pisałem wniosek o uzasadninie wyroku, otrzymałem go 7dni temu. Jutro zawożę apelację. Czy mimo to muszę zwrócić prawo jazdy?

Jeśli siedem dni temu otrzymałeś odpis wyroku z uzasadnieniem to uprawomocni się on najwczesniej piętnastego dnia od doręczenia Ci uzasadnienia.

czyli mam jeszcze tydzień... a co z apelacją nie przedłuża odebrania prawo jazdy? Przecież będzie rozprawa jeszcze jedna...

Jeśli nadal masz prawo jazdy, a zostanie ostatecznie orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów to zakaz obowiązywał będzie od uprawomocnienia się wyroku ale bieg terminu tego zakazu rozpocznie się dopiero z dniem zwrócenia przez Ciebie dokumentu prawa jazdy do urzędu.

czyli zwrot prawo jazdy będzie dopiero jak wyrok się uprawomocni... a co z apelacją jeśli ją złożyłem. Muszę mimo to oddać prawko?

Jeśli złożysz apelację to wyrok się nie uprawomocni

Dziękuję wszystkim za pomoc. Dziś miałem sprawę apelacyjną. Sąd orzekł zakaz prowadzenia rowerów oraz motorowerów. Kategorię B zachowałem. !!!

Powrót