A
Adacho58
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień dobry. Zamierzam otworzyć działalność gospodarczą polegającą na handlu pieczywem i fast-foodami. Ma to się odbywać z samochodu gastronomicznego, który jest pojazdem zarejestrowanym, sprawnym i można się nim bez problemu poruszać. W spółdzielni miszkaniowej otrzymałem zgodę na wydzierżawienie terenu na, którym ten pojazd będzie stał i z, którego będę prowadził działalność przez cały rok. Spółdzielnia zastrzegła sobie jednak, że pojazd ten nie możę wjeżdżać i wyjeżdżać codziennie. Jedynie w przypadkach uzasadnionych i na krótki okres.W rozumieniu sanepidu taki pojazd jest traktowany jako przyczepa gastronomiczna i podlega prawu budowlanemu, co według w/w instytucji wymaga projektu budowlanego, pomimo iż nie jest on punktem tymczasowym i nie jest stale przytwierdzony do gruntu. Z informacji jakie uzyskałem w starostwie od kierownika wydziału architektury i budownictwa, nie ma mowy o możliwości wykonania takiego projektu, gdyż jest to pojazd mechaniczny i w każdej chwili może puścić miejsce postoju. Sanepid jednak upiera się na swoim stanowisku, iż w rozumieniu jego przepisów jest to przyczepa gastronomiczna i podlega takim wymogom. Prosiłbym o porady z Państwa strony, ewentualnie o podanie stron www umożliwiających mi zapoznanie się z takimi przepisami lub określających, że takich przepisów nie ma. ŻYCZĄC MIŁEGO DNIE Z POWAŻANIEM Adacho58