Czy sąsiad może korzystać z poręczy mojego balkonu?

• Autor wątku Autor wątku Aleksandra1410
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aleksandra1410

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry, sąsiedzi mieszkający pode mną w bloku powiesili na mojej poręczy balkonowej linę na którą zakładają huśtawkę. Lina zaczyna się przecierać, z sąsiadami mamy konflikt, nie chce być posądzona jeżeli lina się urwie, że to ja ją przecięła
m a któremuś z domowników lub ich dzieci stała się krzywda. Czy mam prawo żądać zdjęcia tej liny lub samodzielnie ją usunąć? Dodam, że wg aktu notarialnego balkon jest częścią wspólną ale do wyłącznego użytku właściciela mieszkania do którego balkon należy. Z góry dziękuję za pomoc.

Nie znasz tła konfliktu, więc proszę nie oceniaj

Ostatnia edycja:
Aaaaa... czyli to forma jakieś zemsty, a to nie... w pełni rozumiem i popieram. Polecam klasyke, czyli kupa na wycieraczce.

Dobra kolego, nie chce mi się tłumaczyć. Czy ktoś inny ma jakąś konkretną odp na zadane pytanie?

Aleksandra1410 napisał:
Czy mam prawo żądać zdjęcia tej liny lub samodzielnie ją usunąć?
Przy założeniu, że lina wisi już od przynajmniej kilku dni to właściciel lokalu może żądać zdjęcia liny w określonym terminie i to nie z uwagi na konflikt sąsiedzki a po pierwsze zwyczajne ze względu na to, że po pierwsze elementy balkonu nie są przeznaczone do tego rodzaju aktywności a po drugie ponieważ sąsiad nie ma uprawnień do użytkowania balkonu przynależnego do cudzego lokalu.

Byrhtnoth napisał:
Przy założeniu, że lina wisi już od przynajmniej kilku dni to właściciel lokalu może żądać zdjęcia liny w określonym terminie i to nie z uwagi na konflikt sąsiedzki a po pierwsze zwyczajne ze względu na to, że po pierwsze elementy balkonu nie są przeznaczone do tego rodzaju aktywności a po drugie ponieważ sąsiad nie ma uprawnień do użytkowania balkonu przynależnego do cudzego lokalu.
Dziękuję za odpowiedź. Lina wisi już kilka lat, jest w złym stanie. Doprecyzuję, że wisi na niej bujany fotel, z którego korzystają nie tylko dzieci ale i dorośli. Czy jeżeli pomimo mojej prośby o zdjęcie liny, sąsiedzi tego nie zrobią i sama przetnę linę to czy mogę otrzymać jakiś mandat za zniszczenie ich własności? Pytałam zarządcę, ale odpowiedział, że nie jest decyzyjny w tej sprawie.

Aleksandra1410 napisał:
Czy jeżeli pomimo mojej prośby o zdjęcie liny, sąsiedzi tego nie zrobią i sama przetnę linę to czy mogę otrzymać jakiś mandat za zniszczenie ich własności?
Za zniszczenie lub uszkodzenie mienia może zostać na Panią nałożona grzywna (mandat) na podstawie prawa wykroczeń i kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia. Jeżeli wartość uszkodzonego lub zniszczonego mienia przekracza limit (800 PLN) to grozi odpowidzialność karna na podstawie kodeksu karnego. Poza tym ponosi Pani odpowiedzialność za naprawienie szkody na rzecz właściciela przedmiotu. Gdyby wskutek Pani działań doszło do szkód na osobie to także odpowiada Pani za to a wtedy także i grożąca kara jest znacznie surowsza (narażenie na niebezpieczeństwo).

Ok, rozumiem. W jaki sposób rozwiązać tę sprawę jeżeli sąsiedzi sami nie zdejmą liny aby nie zostać ukaraną mandatem nawet jeżeli wisi to na moim balkonie?

W takim przypadku, zgłoszenie pisemne osobom odpowiedzialnym za zarządzanie częścią wspólną budynku (wspólnota mieszkaniowa lub spółdzielnia). Może Pani dołączyć fotografie dokumentujące to w jakim stanie jest ta lina i w jakim miejscu balkonu jest umieszczona.

Byrhtnoth napisał:
W takim przypadku, zgłoszenie pisemne osobom odpowiedzialnym za zarządzanie częścią wspólną budynku (wspólnota mieszkaniowa lub spółdzielnia). Może Pani dołączyć fotografie dokumentujące to w jakim stanie jest ta lina i w jakim miejscu balkonu jest umieszczona.

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam

Powrót