Czy Sędzia może odmówić ?????????????????????

• Autor wątku Autor wątku blauweogen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blauweogen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, proszę o pomoc w sprawie, która wydaje mi się nieco dziwna, biorąc pod uwagę to, że żyjemy w wolnym kraju.

Mianowicie, mój kolega wkrótce będzie miał "wokandę", ponieważ przebywa aktualnie w ZK.Zbiera teraz (na włąsną rękę) dokumenty, dotyczące różnych zagadnień m.in. tego, że był powołany na świadka w dwóch sprawach(to nie miało związku z tym za co został skazany). Zwrócił się do Sądu w mieście X prosząc o zaświadczenie, że w sprawie "tej i tej" jest tylko świadkiem (podobno ma mieć takie zaświadczenie, żeby nie przeciągać sprawy, bo jeśli nie to sprawa o warunkowe zwolnienie zostanie odroczona, bo Sąd może chcieć sprawdzić, czy nie jest oskarżony w innej sprawie) i oczywiście takie zaświadczenie Sędzia mu wystawił.Następnie zwrócił się do drugiego Sądu w mieście Y z tą samą prośbą, lecz Sędzia odmówił mu (na 100 % jest tylko świadkiem).Czy Sędzia może odmówić wydania takiego zaświadczenia, wydaje mi się to bardzo dziwne, przecież to jest tylko papierek (dodam że powiedział, że może wydać, a nawet przesłać faxem, ale na wniosek ZK, a nie osoby zainteresowanej).Tylko sprawa komplikuje się, ponieważ to jest w interesie mojego kolegi, żeby mieć wszystko kiedy sprawa trafi na wokandę, a nie ZK.

Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem, czy powinien ponownie się zwrócić powołując się na prawo, czy rzeczywiście nie może otrzymać tego do rąk własnych (dokłądniej mówiąc do rąk matki skazanego).

Skoro żyjemy w wolnym kraju, to sędzia jakby nie patrząc z racji sprawowanego urzędu, Konstytucji też "ma prawo odmówić" :) , ba może nawet o wiele więcej - jednak Sąd swoją decyzję jak mnie pamięc nie myli to zawsze jakoś uzasadnia.
Jak się nie podoba decyzja sędziego - można złożyć zażalenie (odwołanie) do jego przełożonych itd.
Parafrazując pewien film - lubię sędziów, których znam i zawsze nie odmawiają ... przedłużenia tymczasowego aresztu.

Według mnie sędzia powinien wydać zaświadczenie - więcej, nie może odmówić jego wydania.

Kodeks postępowania administracyjnego normuje postępowanie w sprawie wydawania zaświadczeń.

Art. 217. § 1 kpa
Organ administracji publicznej wydaje zaświadczenie na żądanie osoby ubiegającej się o zaświadczenie.
§ 2. Zaświadczenie wydaje się, jeżeli:
2) osoba ubiega się o zaświadczenie ze względu na swój interes prawny w urzędowym potwierdzeniu określonych faktów lub stanu prawnego.

Art. 218. § 1. kpa
W przypadkach, o których mowa w art. 217 § 2 pkt 2, organ administracji publicznej obowiązany jest wydać zaświadczenie, gdy chodzi o potwierdzenie faktów albo stanu prawnego, wynikających z prowadzonej przez ten organ ewidencji, rejestrów bądź z innych danych znajdujących się w jego posiadaniu.

Jak sędzia uzasadnił odmowę wydania zaświadczenia?

Dzięki kwasix1 :))

Sprawa wygląda tak, ze narazie Sędzia na piśmie nie uzasadnił odmowy wydania zaświadczenia.

Około 3 tyg. temu mój kumpel wysłał piosmo z prośbą o tego rodzaju zaświadczenie, nic nie dostał więc poprosił swoją mamę, żeby poszła i się dowiedziała co jest grane.Dostała odpowiedz że narazie nie dostanie pisemnej odp ponieważ Sędzi jest na urlopie i nikt go nie zastepuje, wiec poczekałą aż wróci i znów poszła, Sędzia powiedział, ze nie i zamknął jej drzwi przed nosem. Pisemnego uzasadnienia nie otrzymała.

Wydało mi się dziwne, ze tak może być, bo najczęściej jest 2 tyg. na odp, pozytywną lub negatywną.Co teraz robić, pisać zażalenie, ale do czego, przecież nie ma odp na piśmie.

A jeśli chodzi o pierwszą odpowiedź na moje pytanie, to niektórzy chyba nie rozumieją, ze ja chcę tylko pomóc mojemu kumplowi, a Instytucje Państwowe powinny działać dla ludzi, chociaż zdaję sobie sprawę, że rzeczywistość jest inna :(

kwasix1 sąd to nie organ administracji publicznej i kpa nie ma tu zastosowania.

Yossarian już wyjaśniam mój sposób rozumowania:

Art. 1.
Kodeks postępowania administracyjnego normuje postępowanie:
pkt 4) w sprawach wydawania zaświadczeń.
Nie ma tutaj podziału - na organy administracyjne i nieadministracyjne (stąd mój pomysł).

Wprawdzie art Art. 217. § 1 kpa mówi o Organie administracji publicznej,
jednak prawo o ustroju sądów powszechnych (art. 8) mówi, że działalność administracyjna sądów ma na celu zapewnienie sądom odpowiednich warunków wykonywania ich zadań.
W sytuacji, którą przedstawił blauweogen jeden sędzia wydał takie zaświadczenie, drugi powiedział, że musi być wniosek ZK. Fakt tych dwóch różnych podejść daje do myślenia ...

Sądy w ramach swojej działalności wydają zaświadczenia (fakt, że w wypadkach wskazanych w ustawie). Nie wiem - np. pracownik powiedzmy zgubił wezwanie na rozprawę, a musi się zwolnić u pracodawcy - co ma zrobić, jeżeli sąd mu nie wyda zaświadczenia, że miał się stawić?

Z art. 8 pousp wynika, że sądy prowadzą działalność administracyjną. Oczywiście nie są organami administracji, ale chyba logiczny jest wniosek, ze w ramach wspomnianej działalności powinny wydawać zaświadczenia.

Nie wiem - teoretycznie jak by się uparł, to o takie zaświadczenie można by było wystąpić do Ministra Sprawiedliwości ...

Moim zdaniem problem należy sprowadzić do tego, czy art. 1 kpa daje wystarczającą podstawę do tego żeby stwierdzić, że odnosi się on wyłącznie do organów administracji publicznej (Twoja wersja Yossarian), czy też wynika z tego przepisu wyłącznie to, że stosujemy go do wydawania zaświadczeń m.in przed organami państwowymi.

kwasix1 moja wersja jest taka, że KPA nie reguluje wydawania zaświadczeń przez sądy i nie ma co na ten temat teoretyzować.

czynności administracyjne w sprawach należących do właściwości sądów
reguluje:

ROZPORZADZENIE
MINISTRA SPRAWIEDLIWOŚCI
z dnia 23 lutego 2007r.
Regulamin urzędowania sądów powszechnych

i w nim należy szukać ewentualnej podstawy żądania wydania wymienionego zaświadczenia.

Yossarian masz rację co do tego, żebym dał spokój z tym kpa :ok:

Wracając do pytania blauweogen ...
Niestety ale nie znalazłem podstawy, która pozwoliłaby zmusić sędziego by wydał takie zaświadczenie. Nie mogę także powiedzieć jaki przepis mógłby być podstawą do żądania wydania takiego zaświadczenia.

Kierownik sekretariatu jest upoważniony do wydawania zaświadczeń - jeżeli Twój kolega trzymał wezwanie na rozprawę w charakterze świadka - może kierownik wystawi takie zaświadczenie.
W sądzie interesantów przyjmuje także Prezes Sądu - warto by było się jego spytać.

z innej strony. stając na wokandzie przed sądem można złożyć wniosek (można to zrobić w piśmie o wz lub przerwe) o zwrócenie się do właściwego sądu czy przeciwko osobie X toczy się obecnie postępowanie karne, wówczas sekretariat ustali telefonicznie i sporządzi z rozmowy zapisek urzędowy jak wygląda sytuacja prawna X. Uważam że jeżli sąd powziął taką wiadomość to powinien z urzędu ustalić czy X występuje w sprawie w charakterze oskarżonego. Jeżeli tego nie zrobi, a wyda decyzję odmowną i w uzasadnieniu powołałby się na nie sprawdzoną okoliczność to można się zawsze żalić.

Powrót