Czy skoroszyt excela z funkcjami tego programu jest programem komputerowym?

• Autor wątku Autor wątku Kenny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kenny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Do obliczeń i ich prezentacji oraz nauki prowadzenia obliczeń, wykorzystałem w celach komercyjnych skoroszyt Excela niewiadomego autorstwa, bez żadnych adnotacji o zastrzeżeniach praw autorskich, który został sporządzony w oparciu o prawnie obowiązujacy, dokładnie opisany algorytm obliczeń. Skoroszyt przeanalizowałem bardzo dokładnie, uzupełniłem o dodatkowe arkusze, komentarze, tabele, zmieniłem kolorystykę stron.
Pytanie:
1. Czy każdy algorytm obliczeniowy zapisany w excelu jest programem i podlega ochronie pod względem praw autorskich. Czy zależy to od stopnia skomplikowania tego algorytmu ?
2. Jeżeli tak, to w przypadku gdy algorytm obliczeń jest oczywisty i jednoznaczny, jakich modyfikacji w wykorzystywanych arkuszach obliczeniowych EXCEL-a należy dokonać, aby nie naruszyć praw autorskich ?

RE: Czy skoroszyt excela z funkcjami tego programu jest programem komputerowym

Na poczatku zaznaczę, że nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne.

Ustawodawca nie zdefiniowal programu komputerowego w ustawie, więc czy faktycznie mamy w konkretnej sprawie doczynienia z programem komputerowym zależy od okoliczności danej sprawy. Napewno algorytmy schematyczne, proste i powszechnie stosowane, gdzie nie widac elementów twórczych i indywidualnych nie zasługują na ochronę autorskoprawną. Czynnikiem, który rzutuje na ich indywidualnym charakterze, skłaniając do zastosowania indywidualnej ochrony jest przede wszystkim twórcza forma wyrażania. Nikt Panu nie wskaże gdzie kończy się indywidualność i zaczyna schematyczność.. bo często jest to rola biegłych, którzy nawet w tej samej sprawie mogą mieć odmienne poglądy.

Powrót