Czy spłacać dług przed procesem?

• Autor wątku Autor wątku Bartekrahl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartekrahl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie,

mam prośbę o pomoc z Firmą Windykacyjną INTRUM. 14 stycznia jest ustalona data procesu w sprawie zaległych faktur telekomunikacyjnych. Istnienie zaległości jest mi znane i chcę spłacić zadłużenie. Niestety o całym postępowaniu dowiedziałem się za późno i nie miałem możliwości na bez sądowe dogadanie się z wierzycielem. Obsługa wierzytelności w INTRUM nie przejawia żadnej chęci aby ustalić coś przed procesem i wstrzymać działania prawne (proponowałem spłatę całości zadłużenia). Czy opłaca mi się wbrew wierzycielowi, spłacić zaległość przed rozprawą? Czy jest szansa na obniżenie w ten sposób końcowych kosztów procesu (albo uniknąć kosztów komorniczych)? Zadłużenie to 680 zł.

Witam,

jak najbardziej.
Czy została już przez Pana skierowana do Sądu odpowiedź na pozew (lub jakiekolwiek inne pismo?). Czy przed wytoczeniem procesu kierowane były do Pana wezwania do zapłaty, a Pan mimo to nie spełnił swojego świadczenia? W jaki sposób proponował Pan spłatę całości zadłużenia? Zgodnie z kodeksem postępowania cywilnego jezęli nie dał Pan powodu do wytoczenia sprawy (a zgodnie z Pana słowami - tak właśnie było, gdyż zamierzał Pan zobowiązanie spłacić) ORAZ uznał pan żądanie pozwu przy pierwszewj czynności procesowej nie powinien Pan być obciążony kosztami procesu.

Koszty komornicze to kwestia, którą zdecydowanie nie powinien się Pan przejmować. Jeżeli spłaci Pan zobowiązanie nawet po wydaniu wyroku nie będzie podstaw do skierowania sprawy do komornika.

Pamiętaj również o tym, że zgodnie z KC wierzyciel nie może zabronić Ci dokonywać wpłat. Możesz wbrew jemu wpłaty dokonać, byleby na prawidłowy nr rachunku bankowego!

Dziękuje za zainteresowanie!

Miałem już wcześniej sprawę w e-sądzie - dowiedziałem się o niej od komornika po fakcie. Korespondencja szła pod zły adres, do złego człowieka i od tego wniosłem sprzeciw. Miałem nadzieję że przed rozprawą w sądzie uda mi się z FW Intrum dogadać, jednak konsultanci nie chcieli w żaden sposób współpracować (mogę spłacać jednak sprawa i tak będzie). Dlatego właśnie zastanawiam się czy wcześniejsza spłata i poinformowanie o tym sądu może mi jakkolwiek pomóc w obniżeniu ostatecznych kosztów?

Jeżeli spłaciłby Pan swoje zobowiązanie przed wytoczeniem to nie byłoby powodu do wytoczenia powództwa.

Obecnie, tak jak napisane zostało powyżej, wciąż będzie to dla Pana korzystne.

Dziękuje za odpowiedzi, właśnie spłacam zaległość. Czy dowód przelewu wysłać do sądu z uzasadnieniem? Czy koniecznie pojawić się na rozprawie aby wszystko wyjaśnić osobiście? (na wezwaniu było napisane że obecność nie jest obowiązkowa).

Tak, dowód przelewu należy dołączyć w załącznikach do odpowiedzi na pozew. Jednocześnie proszę wnieść o nieobciążanie Pana kosztami postępowania sądowego ze względu na to, że zamierzał Pan spłacić swoje zobowiązanie, którego był świadom i od którego spłaty się nigdy nie uchylał, w związku z czym nie było powodu do wytaczania powództwa.

Kwestię tego czy dobrze się stawić na rozprawie zostawiam pod Pana rozwagę, ale na pewno, jeżeli nie przysporzy to Panu nadmiernego kłopotu, można się do Sądu pofatygować.

Dziękuje bardzo za odpowiedź, zastosuje się do rad i mam nadzieję że uda mi się obciąć część kosztów. Pozdrawiam!

a te faktury były przedawnione czy nie?

Powrót