Czy sprzedając obraz sprzedaje prawa autorskie/majątkowe

• Autor wątku Autor wątku annagrafik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

annagrafik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam takie pytanie.
Nawiazałam współpracę z galerią internetową w innym kraju,
która pośredniczy w sprzedaży moich prac.
Mam kilka grafik każda po 3 egzemplarze, które będą na sprzedaż.
Galeria przesłała mi umowę w której jest taki punkt:
tutaj wstawię linka do zdjęcia, z danego punktu umowy:
Picasa Web Albums - design.vitamina
No i tutaj pojawia się pytanie, czy zawsze jest tak że sprzedając pracę
sprzedaję również prawa autorskie -majątkowe.
Czy nie jest tak że sprzedaję po prostu egzemplarz pracy/obraz/grafikę?
Wydaje mi się że sprzedając prawa autorskie bez ograniczeń
ktoś kto kupi moją prace może ja skopiowac itp i np zarabiać na tym, a ja nie będe miała nic do powiedzenia.
Proszę o poradę, pierwszy raz spotkałam się z takim punktem w umowei dot. pośrednictwa sprzedaży prac.
Będę wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie

Witaj,

USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
Przepis prawny:
Art. 52.
1. Jeżeli umowa nie stanowi inaczej, przeniesienie własności egzemplarza utworu nie powoduje przejścia autorskich praw majątkowych do utworu.
...
tak jest z mocy prawa, ale oczywiście zapisy umowy mogą stanowić dowolnie, zgodnie z wolą obu stron umowy i niesprzecznie z prawem lokalnym.

Zacytowany fragment to część klasycznej umowy przeniesienia majątkowych praw autorskich na wyszczególnionych polach eksploatacji (czyli sposobach wykorzystania utworów) bez ograniczeń terytorialnych i czasowych. Twoją wolą jest więc zgodzenie się, lub nie, na takie warunki umowy - a znając realia, na podpisanie, bądź nie, umowy w tym brzmieniu.

Oczywiście, po przeniesieniu majątkowych praw autorskich, tracisz możliwość korzystania ze swoich utworów na polach eksploatacji, które obejmuje umowa.

Dziekuję

Z ostatniego zdania wnioskuję że na mocy takiej umowy właściwie trace wszelkie prawa do tej pracy (ponieważ jest w tym punkcie na końcu dopisane bez ograniczeń).
Ale jeśli posiadam trzy takie egzemplarze, to zakładając że sprzedam jeden to dwa pozostałe prawnie już nie należą także do mnie?
Przepraszam że tak szczegółowo pytam, poprostu nie chciałabym
podpisać tzw. cyrografu. i później pluć sobie w brodę.

annagrafik napisał:
Z ostatniego zdania wnioskuję że na mocy takiej umowy właściwie trace wszelkie prawa do tej pracy (ponieważ jest w tym punkcie na końcu dopisane bez ograniczeń).
Dokładnie rzecz ujmując, wszelkie majątkowe prawa autorskie na polach eksploatacji wskazanych w umowie. Ale przekładając to na język bardziej ludzki - to tak, nie będzie Pani mogła nic zrobić z tymi pracami, poza dozwolonym użytkiem osobistym. I tu uwaga - zasadniczo, nie będzie też Pani mogła używać tych prac w swoim portfolio... np. zamieszczonym w Internecie ("publiczne udostępnianie utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym" - to właśnie Internet).
Ale jeśli posiadam trzy takie egzemplarze, to zakładając że sprzedam jeden to dwa pozostałe prawnie już nie należą także do mnie?
ależ należą do Pani, tyle tylko, że niewiele będzie Pani mogła z nimi zrobić - chyba tylko ozdobić nimi ściany swojego domu, albo domu kogoś z rodziny lub domu bliskich znajomych... ;)
Przepraszam że tak szczegółowo pytam, poprostu nie chciałabym
podpisać tzw. cyrografu. i później pluć sobie w brodę.
Kto Pyta, Nie Bładzi..., ale po co zaraz pluć sobie w brodę - to nie estetyczne - nie lepiej przekonać głowę do nabrania rozumu przy pomocy młotka... :):):) a poważniej, może Pani poczytać ten wątek: http://forumprawne.org/prawo-autorskie/7599-zanim-zapytasz-zajrzyj-tutaj.html oraz wymienioną na początku ustawę o prawie autorskim.., a zwłaszcza w rozdziale dotyczącym przenoszenia majątkowych praw autorskich i udzielania licencji na wykorzystanie swoich utworów (to DWIE zupełnie różne sprawy) - Rozdział 5 Przejście autorskich praw majątkowych Art. 41. do 68.

Bardzo dziękuję, również za porady zdroworozsądkowe:)

Czytałam i przeglądałam forum, ale proszę mi wierzyć trudno jest dla laika rozszyfrować wszystkie formułki i jeszcze odnieść je do danego tematu.
Tym bardziej dziękuję za odpowiedź.

Powrót