Czy sprzedający na allegro może zerwać umowę

• Autor wątku Autor wątku gniew1971
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gniew1971

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Sprzedałem na allegro aparat fotograficzny przez "kup teraz" transakcja była niesfinalizowana bo kupujący jeszcze nie dokonał wpłaty.Miedzy czasie aparat został uszkodzony a wręcz zniszczony przejechany samochodem. O tym zdarzeniu poinformowałem kupującego,a ten chce odszkodowanie w postaci 100zł .Czy muszę mu wypłacić odszkodowanie?

Jak mu dostarczę jak praktycznie jest zniszczony.Co w tym przypadku muszę zrobić? Przecież to umowa nie jest publiczna tylko na odległość ? Czy istnieje rozwiązanie tej umowy tak jak to się ma w przypadkach umów przez internet do 14 dni?

Ostatnia edycja:
To nie jest problem kupującego, tylko Twój. Kup i dostarcz.

Jeżeli pójdzie do sądu to co mi grozi??? Przecież zanim zapłacił dostał informacje o uszkodzeniu.

Jeszcze raz - to twój problem. Trzeba było dbać o towar.
Sąd może nakazać wydanie przedmiotu umowy.

Fusy, szklana kula, czy tarot?
Ogólnie: sąd postanowi tak, jak postanowi. Przeszukując forum prawne, bez trudu znajdziesz informacje, iż sąd nakazywał wydanie rzeczy.

Ostatnia edycja:
Tak Sąd nakarze a jeżeli nie wydam rzeczy co dalej??? Były przypadki że Sąd nakazał nawet areszt za zniewagę tylko pozywający musiał ten areszt pokryć, zapłacić za każdy dzień pobytu w areszcie pozwanego? Dlatego pytam o bo to sprawa cywilna a nie karna. Czy ktoś może mi powiedzieć dokładnie co mi grozi??? Czy za to że rzecz która między czasie uległa zniszczeniu , ja nie mogę zerwać umowy która zawarta na odległość ,czyli internetowej???absurd!!! to po co jest 14 dni na zerwanie umowy internetowej???

gniew1971 napisał:
to po co jest 14 dni na zerwanie umowy internetowej???

Art. 27 ustawy o prawach konsumenta
Konsument, który zawarł umowę na odległość lub poza lokalem przedsiębiorstwa, może w terminie 14 dni odstąpić od niej bez podawania przyczyny i bez ponoszenia kosztów, z wyjątkiem kosztów określonych w art. 33, art. 34 ust. 2 i art. 35.

Bo to KONSUMENT czyli kupujący ma prawo odstąpić od umowy, nie ty. Ty masz obowiązek dostarczyć przedmiot który sprzedałeś.

Powrót