Czy straż miejska może wystawić mandat za parkowanie na trawie

• Autor wątku Autor wątku krisz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam . Czy to znaczy, że jak na mój prywatny trawnik wjedzie TIR albo jakiś młodziak będzie trenował wiraże czy inne niszczące trawę manewry lub po prostu zaparkują tam pojazdy sąsiedzi, to mogę tylko zapłakać bo Policja i SM mi nie pomogą ? Czy jeżeli „zorganizowałem sobie trawnik dla naszych dzieci” i do tego zadbanego miejsca wejdą inne osoby, z poza województwa albo np. pijane w sztok lumpy to też nie mogę zadzwonić po Policję i SM bo to jest prywatny trawnik i wara od niego SM ? Każdy kij ma dwa końce…

Kodeks drogowy Art. 1. 1. : Ustawa reguluje zasady ruchu na drogach publicznych oraz w strefach zamieszkania . I tylko tyle ,nie ma tam wzmianki o drogach wewnętrznych, jeszcze … bo nowe rozporządzenie dodaje tutaj „i w strefach ruchu” ale to dopiero projekt . Jednak my chyba nie o tym ? art. 144 to nie „drogówka „ niszczenie zieleni jest zabronione w każdym przypadku i rodzaju „niszczyciela” . Teren udostępniony do użytku publicznego , to teren nieogrodzony, nieoznaczony na który może wejść nieokreślona ilość osób bez wskazania czy to teren prywatny, miejski czy wiejski .

Witam sorka że odświeżam.

Ale właśnie jestem w takiej samej sytuacji dostałem wezwanie od SM za art 144KW za parkowanie na trawniku. Teren należy do spółdzielni mieszkaniowej.

Czy te pajace za straży miejskiej mają prawo wlepić mandat ża parkowanie teoretycznie na terenie prywatnym jakim jest spółdzielnia mieszkaniowa?

Również dostalem wezwanie z art 144. Zastanawia mnie, dlaczego wezwanie a nie mandat. Poza tym na wezwaniu na miejscu pieczęci SM nie ma pieczęci. Czy jest to podstawa, zeby zignorować wezwanie?
Ciekawe jest tez opis wykroczenia: "... polegającego na postoju pojazdem jednym, przednim lewym kolem na tawniku, niszcząc zieleniec". Pomijam, że trawy tam nie bylo bo na ten temat napisano tu już wiele

Mandatu się nie wysyła pocztą. Jak chcesz zignoruj, poza tym jako osoba podejrzana o popełnienie wykroczenia nie masz obowiązku stawiennictwa, chyba że zostałeś wezwany jako świadek.
Odnosnie tego że trawy nie było poszukaj na forum. Nie musi byc trawy wystarczy że jest to teren pod zielen. A trawy nie ma bo nie zdążyła wyrosnąć dzieki tobie i innym parkującym.

Powrót