Czy strona ma dostęp do akt?

• Autor wątku Autor wątku nancygal32
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nancygal32

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Złożyłam wniosek o zasiłek celowy w OPS (spalił mi się nieubezpieczony dom, art. 40 ustawy o pomocy społecznej). W takim wypadku chyba jestem stroną w tym postępowaniu tak?
Dzisiaj chciałam zajrzeć do akt, kobieta oświadczyła że może mi pokazać tylko to co sama składałam i nic więcej. Dziwi mnie to :| Rozumiem że gmina może nie chcieć mi pomóc o to pretensji nie mam ale chyba nieuczciwe jest takie postępowanie.
Mnie interesują wnioski organu, np. wywiad środowiskowy itp. Czemu nie mogę mieć do tego dostępu? Czy jakieś wymagania mam spełnić? Toczy się to tajnie czy co? Nawet nie mogę się wypowiedzieć co do twierdzeń innych osób (a wiem że wywiad był w sklepie przeprowadzany - nie wiem czemu akurat w sklepie).

No czyli rozumieć mam że kobieta nie może mi odmówić dostępu do akt, tak?

A czy mogę jako pełnomocnika męża ustanowić? Coś się płaci za ew. pełnomocnictwo?
Mam dość tej baby.

Art. 32. Strona może działać przez pełnomocnika, chyba że charakter czynności wymaga jej osobistego działania.
Art. 33. § 1. Pełnomocnikiem strony może być osoba fizyczna posiadająca zdolność do czynności prawnych.
§ 2. Pełnomocnictwo powinno być udzielone na piśmie lub zgłoszone do protokołu.
§ 3. Pełnomocnik dołącza do akt oryginał lub urzędowo poświadczony odpis pełnomocnictwa. Adwokat lub radca prawny oraz rzecznik patentowy może sam uwierzytelnić odpis udzielonego mu pełnomocnictwa.
§ 4. W sprawach mniejszej wagi organ administracji publicznej może nie żądać pełnomocnictwa, jeśli pełnomocnikiem jest członek najbliższej rodziny lub domownik strony, a nie ma wątpliwości co do istnienia i zakresu upoważnienia do występowania w imieniu strony.
Opłata 17.00 zł

Nie jestem znawcą tematu ale rzuciło mi się w oczy:

Art. 2. 1. Nie podlega opłacie skarbowej:
1) dokonanie czynności urzędowej, wydanie zaświadczenia i zezwolenia (pozwolenia, koncesji) albo złożenie dokumentu stwierdzającego udzielenie pełnomocnictwa lub prokury albo jego odpisu, wypisu lub kopii w sprawach:
c) świadczeń socjalnych oraz w sprawach załatwianych na podstawie przepisów o pomocy społecznej i przepisów o zatrudnieniu socjalnym,

co by chyba oznaczało że w tym wypadku pełnomocnictwo opłacie nie podlega

Raczej zasadę, skoro pełnomocnikiem ma być małżonek vide część IV kolumna 4 pkt 3 załącznika do ustawy o opłacie skarbowej.

Do załącznika się niestety nie zapędziłem. A to - jak widać - błąd :)

Powrót