Czy swoim logiem nie naruszę praw autorskich.

• Autor wątku Autor wątku J1B
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

J1B

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Jestem nowy , nie wiem czy trafiłem do dobrego działu i czy dobrze sformułowałem moje zapytanie. Otóż mój tato prowadzi sklep , który sprzedaje części samochodowe. Poprosił mnie aby założył mu stronę internetową sklepu, więc dobrze by było , by miała jakiś ładny nagłówek. Zrobiłem w programie graficznym logo , tylko teraz się zastanawiam , czy producenci samochodu , którego użyłem do zrobienia nagłówka strony, nie będą robili w przyszłości żadnych problemów i czy zastosowanie ich samochodu nie łamie praw autorskich. Najlepiej chyba będzie jak pokażę Wam ten nagłówek, a wy się wypowiecie na ten temat :D

Imageshack - beznazwy2j

Jeżeli chodzi o tło , to jest one ze stocku , a stamtąd , z tego co wiem można bezproblemowo ściągać zdjęcia i używać je na każdy możliwy sposób. Martwi mnie właśnie ten wklejony model samochodu. Dodam że cały nagłówek jest skomponowany przeze mnie.

to sprawdź najpierw w regulaminie strony (stocku) czy zamieszczane tam zdjęcia można wykorzystywać komercyjnie, a jeśli tak, to na jakich zasadach.

Co do auta, to teoretycznie, np. jego karoseria może by i mogla zostać zastrzeżona jako wzór użytkowy lub przemysłowy. Wtedy istotny byłby zakres ochrony. Więcej w ustawie prawo własności przemysłowej. Zastrzeżenia można sprawdzać w bazach Urzędu Patentowego http://www.uprp.pl/

Stock nic nie broni , A jeżeli poddałbym małym modyfikacjom karoserię samochodu , wtedy teoretycznie , była by to moja własna praca , zainspirowana ich samochodem. Przeszłoby coś takiego ?

Powrót