Czy synowa ma prawo do spadku mężą (rozwód)

• Autor wątku Autor wątku niunius2386
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

niunius2386

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Teście nie żyją od kilku lat, mąż ma siostre a jego brat nie żyje ale pozsotawił córkę i żonę. Ja obecnie złożyłam pozew o rozwód. Mam pytanie czy mi i moim dzieciom (syn i córka) coś sie należy z majątku jeszcze męża? Sprawa spadkowa nie została przeprowadzona gdyz nie było testamentu a siostra mężą wciąż zwleka z jej przeprowadzeniem gdyz większość cennych rzeczy typu bizuteriaitd juz zabrała. Czy teraz jak przeprowadzimy rozwód to bede miec jakiekolwiek prawo do odziedziczonego majatku byłego męża, a może moje dzieci bedą miały? czy dopero ewentualnie pośmierci ich ojca? Prosiłabym o opowiedz! pozdrawiam.

istotne jest to, kto zmarł wczesniej teść czy teściowa - najpierw trzeba przeprowadzic postępowanie po jednej a potem po drugiej osobie . Może pani złożyć wniosek o stwierdzenie nabycia spadku zarówno po teściu jak i teściowej a jako interes prawny wskazać że jest pani zoną spadkobiercy

dziękuje za odp ale czy jeżeli etraz wystapiłam z wnioskiem o rozwód (jeszcze nie ma wyznaczonego tetminu 1 rozprawy) to czy nadal mi sie bedzie przysługiwac to prawo?? Najpierw zmarła teściowa, a po kilku latach teść... teraz to juz z 5lat jak teść nie żyje, oboje nie pozstawili testamentu. A spadkiem jest gospodrastwo rolne i zabudowania. Bo juz wszelkie kosztownosci zgarnęła siostra męża, a inwentarz tez sprzedała zaraz po śmierci teścia. Oczywiscie $ sie nie podzieliła.

Pani nie ma żadnego prawa do spadku. Ma to znaczenie tylko dla męża bo to co otrzyma ze spadku nie wchodzi do majątku wspólnego małzonków więc nic z tego pani nie przypadnie. jednak moze to miec wpływ na sytuacje dzieci. Bo jezeli coś wejdzie do majątku męza to potem dzieci odziedzicza to po śmierci ojca.

dziękuje baRDZO za odpowiedz!

Powrót