Czy ta sprzedaż będzie legalna?

• Autor wątku Autor wątku jacuss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacuss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie. Spotykamy się z multum ofert na Allegro odnośnie sprzedaży Fanpage'y na Facebooku. Jednak ja mam problem, ponieważ nazwa mojego Fanpage'a posiada w nazwie nazwę firmową pewnego dużego sklepu odmienianą w celowniku.
Dałbym sobie spokój, ale fanpage ma ponad 100 000 fanów i może być warty bardzo dużo.

Pytanie: Czy mogę sprzedać ów fanpage, czy firma ta może oskarżyć mnie o handlowanie ich logiem/znakiem firmowym, czy coś w tym rodzaju?

Proszę o odpowiedź i poparcie tego jakimś konkretnym artykułem.
Z góry dziękuję.

Używasz na tym fanpage chronionego znaku towarowego?

LeszsekS napisał:
Używasz na tym fanpage chronionego znaku towarowego?

Czy jest on chroniony - nie wiem. W miniaturce mam ich logo (zagraniczna organizacja) na tle Polskiej flagi, nazwa Fanpage to "Nazwa organizacji/drużyny Polska". Na niektórych grafikach też to logo umieszczam w celu identyfikacji tj. że tego dnia i o tej godzinie odbędzie się meczy tej drużyny z inną. W opisie jest, że jest to nieoficjalny fanpage.

LeszsekS napisał:
Masz zgodę uprawnionego na to korzystanie?

Nie, ale kiedyś się do mnie odezwali (Ta organizacja), że moge prowadzić ten fanpage (mailowo). Nie przeszkadzam im, ale oficjalnej zgody albo pisma nie mam. Ta drużyna ma setki takich nieoficjalnych FanPage ale tylko ja byłem taki zdolny by zdobyć tyle fanów (nic za to nie mając). Zaznaczę, że nie mają oficjalnego polskiego Fanpage.

jacuss napisał:
Nie, ale kiedyś się do mnie odezwali (Ta organizacja), że moge prowadzić ten fanpage (mailowo). Nie przeszkadzam im, ...
Zatem pozwolenie dotyczy wyłącznie Ciebie.

Ale przed 1.5 roku prowadziłem bez ich zgody i nikt się nie czepiał. Moje pytanie jest takie: Czy mogę sprzedać prawa administratora na tym fan page? Nie będę ich informował, bo oni nie są moimi pracodawcami albo coś, ale nie chce mieć potem problemów

jacuss napisał:
... Czy mogę sprzedać prawa administratora na tym fan page? ...
Możesz przenosić prawa tylko w takim zakresie w jakim je posiadasz. Udzielona zgoda na korzystanie ze znaku towarowego nie zezwala Tobie na przenoszenie jej na osoby trzecie.

Powrót