Czy taka dotacja z pup jest możliwa

• Autor wątku Autor wątku sara2016
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sara2016

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam
Interesuje mnie dotacja z pup na sklep internetowy ale wiele osób twierdzi że ostatnio weszło prawo nakazujace, że aby otworzyć sklep internetowy z dotacji trzeba jednocześnie otworzyć też sklep stacjonarny, obowiązkowo. Nie znalazłam żadnych artykułów potwierdzających to z ostatnich lat i stąd moje pytanie czy mogę wziąć dotacje tylko na sklep internetowy? Dodam że spełniam wszystkie warunki i posiadam dom przepisany na mnie jako wymagane zabezpieczenie.
Dziękuję i pozdrawiam

Jednorazowe, bezzwrotne środki na podjęcie działalności gospodarczej można uzyskać z PUP po spełnieniu wielu wymagań. Proszę wejść na stronę Urzędu Pracy, w którym jest Pani zarejestrowana - powinny tam znajdować się wnioski, zasady i wszystkie załączniki - i poczytać na ten temat - możliwe, że będzie Pani musiała jako zabezpieczenie poprosić dwóch poręczycieli, aby podpisali zabezpieczenie wekslowe (weksel byłby podpisywany dopiero przy podpisywaniu umowy z PUP).

Przy składaniu wniosku do PUP oraz przy samym zakładaniu działalności będzie musiała Pani podać również siedzibę/miejsce wykonywania działalności/adres doręczeń. Nie słyszałam jednak o wymogu posiadania sklepu stacjonarnego.

W razie wątpliwości - proszę udać się do Pani Urzędu Pracy i zapytać w pokoju zajmującym się dofinansowaniami, ewentualnie spróbować się do nich dodzwonić.

Dziękuję za odpowiedź. Powiedziano mi że dotacje z pup są po to by zmniejszać bezrobocie w powiecie a sklep internetowy w żaden sposób nie "wspiera" powiatu i dlatego wymogiem jest stacjonarny sklep.
Dziękuję za odpowiedź jeszcze raz

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Bardzo proszę.
Niemniej, w tym co Pani powiedziano widzę porażający brak logiki - skoro dostając dotacje przestałaby Pani być osobą bezrobotną, gdyż zaczęłaby Pani prowadzenie własnej działalności - zmniejszyłoby się bezrobocie w powiecie. Może rozmawiała Pani z jakąś stażystką? Aż mnie zastanawia w jakim PUPie takie rewelacje głoszą.
O ile w zasadach przyznawania dofinansowania na dany rok, nie ma zapisu mówiącego o wymogu prowadzenia sklepu stacjonarnego bądź preferowaniu ich w pierwszej kolejności - może Pani starać się o dofinansowanie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót