A
andrre
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Stworzyłem galerię internetową na której użytkownicy zamieszczają zdjęcia najładniejszych dziewcząt z serwisów społecznościowych np nasza-klasa. I tu pojawia się prawo..
Art. mówi jasno:
Tak więc nikt nie może np ściągnąć na dysk zdjęcia z naszej-klasy z galeri publicznej i umiescić je w moim serwisie bez zgody tej osoby????
Jeden z administratorów forum na którym internauci umieszczali właśnie takie zdjęcia napisał mi:
W tekim razie co to oznacza? Czy jeśli jako wlaściciel strony sam osobiście dodam 200 zdjęć dziewcząt z portali społecznościowych to czy któraś z tych osób moze mnie oskarżyć o coś?
Czy wystarczy informacja na stronie, swego rodzaju regulamin, że każdy mam prawo żądać usunięcia zdjęcia gdy nie życzy sobie jego rozpowszechniania...
Dodam tylko że w serwis nie powstanie po to aby kogoś obrażać, wyśmiewać się. Do tego zdjęcia erotyczne są tu zakazane.
Art. mówi jasno:
Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie". Konieczności tego typu zgody nie ma w przypadku "osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych", bądź "osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
Tak więc nikt nie może np ściągnąć na dysk zdjęcia z naszej-klasy z galeri publicznej i umiescić je w moim serwisie bez zgody tej osoby????
Jeden z administratorów forum na którym internauci umieszczali właśnie takie zdjęcia napisał mi:
Zgody wymaga Rozpowszechnianie wizerunku - rozpowszechnieniem jest już akt zamieszczenia w internecie. Tu zamieszczane są wizerunki już rozpowszechnione.
W tekim razie co to oznacza? Czy jeśli jako wlaściciel strony sam osobiście dodam 200 zdjęć dziewcząt z portali społecznościowych to czy któraś z tych osób moze mnie oskarżyć o coś?
Czy wystarczy informacja na stronie, swego rodzaju regulamin, że każdy mam prawo żądać usunięcia zdjęcia gdy nie życzy sobie jego rozpowszechniania...
Dodam tylko że w serwis nie powstanie po to aby kogoś obrażać, wyśmiewać się. Do tego zdjęcia erotyczne są tu zakazane.