Czy taka strona nie łamie praw autorskich?

• Autor wątku Autor wątku andrre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrre

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Stworzyłem galerię internetową na której użytkownicy zamieszczają zdjęcia najładniejszych dziewcząt z serwisów społecznościowych np nasza-klasa. I tu pojawia się prawo..

Art. mówi jasno:
Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie". Konieczności tego typu zgody nie ma w przypadku "osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych", bądź "osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

Tak więc nikt nie może np ściągnąć na dysk zdjęcia z naszej-klasy z galeri publicznej i umiescić je w moim serwisie bez zgody tej osoby????

Jeden z administratorów forum na którym internauci umieszczali właśnie takie zdjęcia napisał mi:

Zgody wymaga Rozpowszechnianie wizerunku - rozpowszechnieniem jest już akt zamieszczenia w internecie. Tu zamieszczane są wizerunki już rozpowszechnione.

W tekim razie co to oznacza? Czy jeśli jako wlaściciel strony sam osobiście dodam 200 zdjęć dziewcząt z portali społecznościowych to czy któraś z tych osób moze mnie oskarżyć o coś?
Czy wystarczy informacja na stronie, swego rodzaju regulamin, że każdy mam prawo żądać usunięcia zdjęcia gdy nie życzy sobie jego rozpowszechniania...

Dodam tylko że w serwis nie powstanie po to aby kogoś obrażać, wyśmiewać się. Do tego zdjęcia erotyczne są tu zakazane.

Nie, administrator strony się myli. Rozpowszechnianie wizerunku następuje również na tej wtórnej stronie.

Tak, może oskarżyc. Zapis taki w regulaminie nie wyłącza odpowiedzialności za dane naruszenie.

dziękuję, trzeba w takim razie poszukać czegoś innego :)

Powrót