Czy taki mandat jest legalny?

• Autor wątku Autor wątku slei
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slei

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Dzisiejszego dnia zatrzymał mnie radiowóz drogówki, o dziwo w środku znajdował się tylko jeden funkcjonariusz co samo w sobie nie wiem czy jest normalne. Jako podstawę do zatrzymania podał rutynową kontrolę stanu technicznego pojazdu, podczas której okazało się że nie mam gaśnicy w samochodzie za co dostałem mandat wysokości 1000 zł. Teraz moje pytanie, bo gdzie nie wyszukam, to znajduję informacje że mandat za brak gaśnicy wynosi maksymalnie 500 zł.. Czy wysokość tego mandatu jest aby na pewno dobrze nałożona?

A mógłbyś jeszcze napisać za co dokładnie zostałeś ukarany - przepisał dokładnie TO CO NAPISANE JEST na mandacie - nie to co mówił policjant, tylko co wpisał.
Oraz czy przyjąłeś mandat - co w 99,999999999999% oznacza sprawę definitywnie zakończoną - ale można popisać teoretycznie co by było, gdybyś nie przyjął.

Ciężko cokolwiek rozczytać, ale z grubsza początek to miejsce i czas. a dalej "brak obowiązkowego wyposażenia pojazdu" i to w sumie tyle.

slei napisał:
Dzisiejszego dnia zatrzymał mnie radiowóz drogówki, o dziwo w środku znajdował się tylko jeden funkcjonariusz co samo w sobie nie wiem czy jest normalne. Jako podstawę do zatrzymania podał rutynową kontrolę stanu technicznego pojazdu, podczas której okazało się że nie mam gaśnicy w samochodzie za co dostałem mandat wysokości 1000 zł. Teraz moje pytanie, bo gdzie nie wyszukam, to znajduję informacje że mandat za brak gaśnicy wynosi maksymalnie 500 zł.. Czy wysokość tego mandatu jest aby na pewno dobrze nałożona?
Mandaty poszły do góry na początku roku. Teraz jest 1000 a było 500

Kluczem w udzieleniu jakiejkolwiek podpowiedzi jest wskazanie co jest dokładnie napisane na tym mandacie tj w szczególności jaki tam został napisany artykuł , jaka treść oraz czy dodatkowo nie został zatrzymany dowód rejestracyjny i jaki tam wpisano na pokwitowaniu kod lub opis ;) I czy wpisano, czy nie jakieś punkty.

to czy będzie ich 1, 2, 50 czy 100, nie ma znaczenia. Istotą tutaj jest to w jaki sposób udokumentowano czyli co wpisano na druczkach oraz data tj kiedy to było, gdzie wg opisu wychodzi że był to dzień 12.7.2026. Tak ?

bez tych informacji mija się jakakolwiek dalsza rozmowa i ewentualne podpowiedzi, bo ponownie będzie typowe ZGADUJ ZGADULA. Także autorze chcesz coś w miarę konkretnego, to daj od siebie to co powyżej tj więcej szczegółów.

Wrzuć ewentualnie fotę, gdzie zamaż swoje dane gdybyś nie widział potrzeby chwalenia się nimi, albo wytnij tylko fragment tego druku z opisem. Wrzucanie fotek na forum jest bajecznie proste. Jedyne obwarowanie to wielkość. Jak za duża, to pomniejsz wielkość pliku.

----------
Testovironian napisał:
Mandaty poszły do góry na początku roku. Teraz jest 1000 a było 500
zaglądnij do rozp. Kwoty są zróżnicowane, a to czego nie ma w rozp., to idzie standardowo wg ustawy czyli nawet te 20, czy tam 50 złociszy. Wynika to wprost z treści :)

A co do właściwej wysokości w tej sprawie ;) , to obecnie się wstrzymuję z wrzuceniem do czasu info od autora na powyższe.

Nie przyjmuję takiego omijania szczegółowego info
slei napisał:
Ciężko cokolwiek rozczytać, ale z grubsza początek to miejsce i czas. a dalej "brak obowiązkowego wyposażenia pojazdu" i to w sumie tyle.
bo to by świadczyło, że podpisał coś czego nie był w stanie odczytać.

Także albo treść , albo fota tego fragmentu tego mandatu, a i może kwitka za zatrzymany dow. rej. Bez tego dyskusja jest bezcelowa !
Juz nawet nie ma co wchodzić z okoliczności ich "spotkania"

Ostatnia edycja:
qwertu70 ogarnij się i zacznij czytać ze zrozumieniem.

"brak obowiązkowego wyposażenia pojazdu" i "podczas której okazało się że nie mam gaśnicy w samochodzie"

Art. 96 KW:
podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny nie niższej niż 1000 złotych.

Testovironian napisał:
qwertu70 ogarnij się i zacznij czytać ze zrozumieniem.

"brak obowiązkowego wyposażenia pojazdu" i "podczas której okazało się że nie mam gaśnicy w samochodzie"

Art. 96 KW:
podlega karze ograniczenia wolności albo grzywny nie niższej niż 1000 złotych.
to ty się ogarnij, bo wprowadzasz w błąd półprawdami !!!!!!!!!! A moje słowa w tym zakresie są skierowane do autora a nie do ciebie.

qwertu70 napisał:
Także albo treść , albo fota tego fragmentu tego mandatu, a i może kwitka za zatrzymany dow. rej. Bez tego dyskusja jest bezcelowa !
Juz nawet nie ma co wchodzić z okoliczności ich "spotkania

Proszę:

PS. Dodam tylko że policjant słownie dał do zrozumienia że to jest tylko i wyłącznie za brak gaśnicy.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Załączniki

OK, fajnie ze udało się tobie wrzucić.
slei napisał:
Proszę:

PS. Dodam tylko że policjant słownie dał do zrozumienia że to jest tylko i wyłącznie za brak gaśnicy.
(....)
Napisz mi tylko, czy zatrzymał tobie dow. rej. , czy nie ?

Ni hu hu, bym nie przyjął z powodu NIECZYTELNOŚCI !!.

slei napisał:
Ok. Tutaj wrzucę tylko nijako sklecony kluczowy jpg (też i do wiadomości Testovironian :) zobaczysz "kolego" już tylko po jpg gdzie leży problem) , a reszta, to na prywatną wiadomość, bo będziesz miał trochę czytania. Na priv jakoś nie wchodzą jpg. Może kiedyś adminy zmienią.

Plus minus godzinka.

ad.
powinien wpisać czego nie miałeś - opis naruszenia ma być pełny. Straszmy ten ktoś ma charakter pisma.

ps.
nie wnikam co i jak tam było, bo to poza mną i nie ma to znaczenia. Jak coś , to na priv, bo tam to świętość tj nic nie wychodzi.

cd. , a nie offtop ;)

Rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2021 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie wysokości grzywien nakładanych w drodze mandatów karnych za wybrane rodzaje wykroczeń

Ad. - aktualna obowiązująca zmiana – tabela. A tam Załącznik, gdzie odszukaj liczbę porządkową (l.p.) o nr 237, gdzie masz wskazane przepisy z ustawy kw oraz ustawy prd oraz wysokość grzywny jako mandat (fota w załączniku) . Ty masz 1000 zł, a maks jako mandat to 200 zł.

Pozostałe treści w tym co do dow. rej. i opisujące ten jpg i kilka ciekawostek w prywatnej wiadomości, gdzie jest blokada wrzucania fotek, dlatego wrzucam tutaj, a całość tj jedynie ponad 2000 słów na ten priv. Może jakoś skorzystasz i coś ci podejdzie w twoim temacie.

Załączniki

Wrzucasz rozporządzenie z 2021, a kary wzrosły 29 stycznia bieżącego roku. Ponownie apeluję żebyś się ogarnął.

Testovironian napisał:
Wrzucasz rozporządzenie z 2021, a kary wzrosły 29 stycznia bieżącego roku. Ponownie apeluję żebyś się ogarnął.
to wskaż wreszcie !!!! , a nie twoje "ogarnął" itd. Dawaj.

To wyszukaj sobie i czytaj. I przestań wprowadzać ludzi w błąd przestarzała wiedzą z nieogarniętych darmowych AI.

USTAWA z dnia 4 grudnia 2025 r. o zmianie niektórych ustaw w celu poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego

cd.
Ja wrzucam to od siebie. Teraz ty się wykaż.
i tyle aktualnych zmian !. Jak coś jest innego, to Z WIELKĄ CHĘCIĄ POCZYTAM !!!, bo jestem otwarty, a nie takie jak ty uskuteczniasz pierdy !!!
DOUCZ SIĘ, gdyż ta zmianą wprowadzono te wysokie grzywny jak MKK, ale dla tych poważniejszych tematów. Te małe pozostały bez zmian !!.

Ty, tak mi wychodzi, to nawet nie masz pojęcia o tym i nigdy na 99% nie zaglądałeś i nie czytałeś!!!.

CZEKAM !! na nowszą treść i co do przedmiotu tematu !!! Ciekawe czy będzie ciebie stać na słowo PRZEPRASZAM, bo ja z pewnością PODZIĘKUJĘ.

!!! CZEKAM !!!

Załączniki

Testovironian napisał:
To wyszukaj sobie i czytaj. I przestań wprowadzać ludzi w błąd przestarzała wiedzą z nieogarniętych darmowych AI.

USTAWA z dnia 4 grudnia 2025 r. o zmianie niektórych ustaw w celu poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego
buhahaah, typowy tekst patologii na necie "sobie wyszukaj".

CZEKAM !!!! Pier*sz głupoty gościu z jakimś AI. Wg. ciebie AI to treści z przepisu włącznie z tabelami ?? Jesteś jakiś ...

CZEKAM !!!

Na co czekasz? Podałem Ci ustawę, przeczytałeś? Zrozumiałeś?

Powrót