Czy takie jest prawo konsumenta?

• Autor wątku Autor wątku MomentBitte
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MomentBitte

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Kilka dni temu zadzwonił do mnie klient i zlecił sporządzenie ekspertyzy technicznej. Wystawiłem mu fakturę, którą zapłacił. Dwa dni po odbiorze ekspertyzy stwierdził, że nie takich efektów oczekiwał i żeby zwrócić mu pieniądze. Żądanie zwrotu pieniędzy argumentował faktem zawarcia umowy przez telefon, na odległość, poza moją siedzibą i możliwością wypowiedzenia, przed upływem 14 dni.
Proszę o odpowiedź czy konsument może postępować w taki sposób?
Pozdrawiam,
AS

Art 38 pkt 1 prawa konsumenta:
1. Prawo odstąpienia od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa lub na odległość nie przysługuje konsumentowi w odniesieniu do umów:
1) o świadczenie usług, za które konsument jest zobowiązany do zapłaty ceny, jeżeli przedsiębiorca wykonał w pełni usługę za wyraźną i uprzednią zgodą konsumenta, który został poinformowany przed rozpoczęciem świadczenia, że po spełnieniu świadczenia przez przedsiębiorcę utraci prawo odstąpienia od umowy, i przyjął to do wiadomości;

pytanie czy dopełniłeś obowiązku informacyjnego

Masz jednak też art 35.
Art. 35. [Obowiązek zapłaty za świadczenia spełnione do momentu odstąpienia od umowy]
1. Jeżeli konsument wykonuje prawo odstąpienia od umowy po zgłoszeniu żądania zgodnie z art. 15 ust. 3 i art. 21 ust. 2, ma obowiązek zapłaty za świadczenia spełnione do chwili odstąpienia od umowy.”

Czyli odstąpić jak najbardziej może, z tym, ze ty masz prawo do zapłaty

Lovor napisał:
Masz jednak też art 35.
Art. 35. [Obowiązek zapłaty za świadczenia spełnione do momentu odstąpienia od umowy]
1. Jeżeli konsument wykonuje prawo odstąpienia od umowy po zgłoszeniu żądania zgodnie z art. 15 ust. 3 i art. 21 ust. 2, ma obowiązek zapłaty za świadczenia spełnione do chwili odstąpienia od umowy.”

Czyli odstąpić jak najbardziej może, z tym, ze ty masz prawo do zapłaty
Na moje oko nie ma. Jak przedsiębiorca wykaże, że konsument wyraźnie zażądał wykonania usługi i to że został w tym czasie poinformowany o utracie prawa do odstąpienia od umowy z chwilą jej pełnego wykonania przez przedsiębiorcę? Dopiero wyraźne żądanie konsumenta, o którym mowa w art. 21 ust. 2 pkt 1 wywołuje skutki prawne określone w art. 35 ust. 1 u.p.k.

Powrót