Czy te mandaty uległy przedawnieniu?

• Autor wątku Autor wątku zaykos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zaykos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szanowne Panie oraz Szanowni Panowie

Zwracam się do Was z pytaniem. Nieco ponad rok temu otrzymałem (oczywiście słusznie, nie będę się usprawiedliwiać) dwa mandaty za podróżowanie warszawskim ZTMem bez biletu. Mandaty wsadziłem głęboko do szuflady z myślą, że zapłacę je za jakiś czas jak moja sytuacja materialna będzie nieco lepsza. Wsadziłem je i najzwyczajniej w świecie o nich zapomniałem. Dodam jeszcze, że nikt się o ich zapłatę nie upominał, nie dostałem żadnego pisma z nakazem uiszczenia opłaty z tytułu jazdy bez biletu, żadnych wezwań od komornika - jednym słowem cisza. Jak już zaznaczyłem na wstępie minął ponad rok (jeden mandat z 18.09.2015, drugi z 23.10.2015). Czy te mandaty uległy przedawnieniu?

Wystawiając mandaty prawdopodobnie wyznaczono termin w jakim powinieneś był je opłacić. Mandaty przedawniają się z upływem roku od chwili ich wymagalności (czyli terminu jaki miałeś na zapłatę). Pierwszy zapewne jest przedawniony, drugi jeszcze niekoniecznie.

Dziękuję za odpowiedzi. Tak jak wspomniałem - gdyby nie fakt, że zapomniałem o tych mandatach to bym je już dawno opłacił, ale minął rok i aż się boję myśleć jakie tam odsetki doszły. No nic, jak ktoś się o to upomni to nie będę z siebie robił idioty i to zapłacę, ponieważ mandaty otrzymałem słusznie, choć nie ukrywam, że liczę na ich przedawnienie. Nauczka na przyszłość jest.

Powrót