Czy ten dług jest przedawniony?

• Autor wątku Autor wątku mjart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mjart

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam,
W 2000r. powstało zadłużenie za jazdę bez biletu PKP. W 2001r Sąd wydał nakaz zapłaty na rzecz PKP, lecz ja owego nakazu nigdy nie otrzymałem. W 2007r firma Vindexus" przejeła roszczenie od PKP czyli według prawa przejeli roszczenie przedawnione. Przez 11 lat nie otrzymałem żadnych wezwań z tejże firmy windykacyjnej aż do 22.02.2018r kiedy otrzymałem wezwanie do zapłaty. 15.03.br. wysłałem odpowiedź do nich, że zgodnie z prawem ten dług jest przedawniony i jeżeli zdecydują się na skierowanie sprawy do sądu, to ja powołam się na art. 117 par.2 kodeksu Cywilnego i złożę wniosek o podniesienie zarzutu przedawnionego. Natomiat dziś otrzymałem od komornika zawiadomienie o wszczęciu egzekucji.

Czy mam wnosić sprzeciw do sądu? Proszę o poradę szanownych forumowiczów.;)

Przedawnienie to 15 miesięcy od dnia przejazdu, do dnia wniesienia pozwu (zakładając, że nie składałeś reklamacji do PKP).
Jak więc widzisz, wcale nie oznacza, szczególnie po poniższym, że doszło do przedawnienia;
mjart napisał:
W 2000r. powstało zadłużenie za jazdę bez biletu PKP. W 2001r Sąd wydał nakaz zapłaty na rzecz PKP

Natomiast szanse na uniknięcia spłaty są. Jakie ?
Zbyt mało informacji napisałeś. Podobnych tematów wręcz tysiące, poczytaj forum, dowiesz się wszystkiego, ewentualnie zawsze można dopytać w razie wątpliwości.

Jedyne co mogę napisać, to Twoje pismo zapewne nieźle rozbawiło adresata. Taka ładna bajka nie mająca nic wspólnego z przepisami :)
Natomiast co do reszty, odpowiedź już otrzymałeś, choć może znajdzie się użytkownik któremu setny raz zechce się pisać te same teksty tylko dlatego, że Tobie nie chce się poczytać.
Swoją drogą zerkając w Twoje zadane pytania, to już jak widać nie pierwsze Twoje zadłużenia i jak poprzednio liczysz na "gotowe".
Troszkę zaangażowania, w Twojej sytuacji wiedza zdobyta na forum przyda Ci się :)

wierzytelność nie uległa przedawnieniu
2000 - powstało zadłużenie za jazdę bez biletu PKP.
20.09.2001 - wniesienie pozwu,
20.09.2010 - klauzula wykonalności na starego wierzyciela,
16.04.2018 - klauzula wykonalności na nowego wierzyciela,

ale odsetki :what:

Po co chcesz wnosić sprzeciw i cofać się do 2001 roku? -dla mnie niezrozumiałe.
A nie lepiej byłoby powalczyć o odsetki, jeżeli w dniu złożenia pozwu nie było przedawnienia to po przegranej dojdą odsetki do zaplaty.

Czyli jedynie umorzyć da się odsetki? W takim razie jak powinno wygladać pismo o ich umorzenie?

Składasz pozew opozycyjny, zarzut przedawnienie odsetek. Art 840 kpc w związku z art. 125 kc.

Przepraszam, że tak truję, ale jak powinien wygladać taki pozew opozycyjny?

Wpisz u wujka Google to wypluje jakiś przykład pozwu przeciw egzekucyjnego.

niestety mam problem z megawrzuta.pl strona się nie ładuje, a możesz wrzucić skan tego dokumentu tutaj,

Nie wiem jak ten skan zrobić i wstawić tutaj. Dokument jest zapisany w pliku doc.

Powrót