Czy testament bezskuteczny?

• Autor wątku Autor wątku rys-1949
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rys-1949

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Po pogrzebie ciotki dowiedziałem się, że świadkowie /3 osoby/ spisali jej ostatnią wolę ! Oczywiście takie oświadczenie testamentowe mi wręczyli . Ja nie złożyłem go w Sądzie spadku i przeleżało ono 9 lat w moich dokumentach ! W oświadczeniu tym ciotka darowala mi działkę ! W czasookresie tych 9 lat przejął tą działkę Skarb Państwa ! Moje pytanie brzmi : Czy są szanse odzyskania tej działki czy też w zwiazku z art.646 byłem zobowiązany zglosić to wcześniej! Dodam, że ciotka pobierała zapomoge socjalną w Gminie i działka została przejęta na Skarb Państwa na podstawie ustawy ! Pozdrawiam !

9 lat - troche zwlekałeś. Z tego co piszesz wynika, iż jest mowa o testamencie ustnym (moze byc sporządzony tylko wówczas jeżeli istnieje obawa rychłej śmierci spadkodawcy albo jeżeli wskutek szczególnych okoliczności zachowanie zwykłej formy testamentu jest niemożliwe lub bardzo utrudnione. Spadkodawca może wówczas oświadczyć ostatnią wolę ustnie przy jednoczesnej obecności co najmniej trzech świadków.
Treść testamentu ustnego może być stwierdzona w ten sposób, że jeden ze świadków albo osoba trzecia spisze oświadczenie spadkodawcy przed upływem roku od jego złożenia, z podaniem miejsca i daty oświadczenia oraz miejsca i daty sporządzenia pisma, a pismo to podpiszą spadkodawca i dwaj świadkowie albo wszyscy świadkowie.
Zwykle jest to sprawa bardzo skomplikowana i ważnośc testamentu ustnaego zależy czy faktycznie zmarła nie miała możliwości spisania zwykłego testamentu (cięzka choroba, wypadek itp.) . Proponuję kontakt z radca prawnym bądź adwokatem zeby przynajmniej zobaczył ten dokument i poznał okoliczności smieci ciotki

Powrót