Czy testament może zmienić wyrok sądu?

• Autor wątku Autor wątku campari
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

campari

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
proszę o pomoc
Moja sytuacja wygląda nastepująco: 12 lat temu zmarł brat mojego ojca, wyrokiem sądu ustanowiono,że mój ojciec i moja babcia czyli jego matka otrzymują ona 3/8 mieszkania on 5/8. mineło 12 lat zmarła moja babcia, wychodziłoby na to że mój ojciec dziedziczy teraz całe mieszkanie, jednak ja znalazłam testament w którym babcia zapisuje mi całe mieszkanie wraz z wyposażeniem, ojciec nie chce nawet słyszeć o testamencie , założyłam sprawę w sądzie i czekam na rozprawę zastanawiam się teraz jakie są moje prawa czy mogę odziedziczyć całe mieszkanie czy tylko te 3/8 które miała babcia? dodam jeszcze że ojciec nie zajmował się babcią żadko ją odwiedzał głównie wpadał po "pożyczki", całe życie babcią opiekowała się ciotka jej kuzynka, ojciec zaczął się nią zajmować dopiero na 2 miesiące przed śmiercią, kiedy ona leżała w szpitalu i było prawie pewne ze juz z niego nie wyjdzie wybrał z jej konta emeryturę w wys 3 tys. którą wiedział że nie ma prawa ruszać bo była wypłacana do przodu, wiem że ja dziedzicze z testamentu a on ustawowo ale czy wobec tego wyroku jaki on ma z przed 12 lat w którym ma przyznane 5/8 mieszkania to czy ja mogę się domagać całości spadku czy mam na to jakieś szanse? z góry dziękuję za pomoc

Nie wyrok, tylko orzeczenie w sprawie stwierdzenia nabycia spadku a wielkość udziałów wynikało prawdopodobnie z ustawy, choć te proporcje są trochę dziwne jak na ustawę, więc może i tam mieliśmy jakiś testament.
A nie było czasem odwrotnie, że to babcia otrzymała 5/8 a ojciec 3/8? Proszę to dokładnie sprawdzić.
Jeżeli chodzi o spadek po babci, to testament obejmuje to co posiadała babcia i tylko to a nie odnosi sie do całości mieszkania.
Pani nie musi się niczego domagać, bo sąd rozstrzygnie o tym i prawdopodobnie całość masy spadkowej (zgodnie z zapisem w testamencie) przypadnie Pani, ale na pewno nie całe mieszkanie, bo to jest prawnie niemożliwe.

Ostatnia edycja:
witam,
Skoro w testamencie zapisano ci mieszkanie to możesz się go domagać ale należy ci się tylko ta część mieszkania która należała do spadkodawcy(babci). Należy ci się więc 3/8 mieszkania. Nie możesz się domagać pozostałej części mieszkania na podstawie testamentu babci ponieważ babcia nie mogła zapisać ci czegoś co do niej nie należało(czyli pozostałych 5/8 mieszkania).
Sądzę że zapis w testamencie babci iż zapisuje ci całe mieszkanie należy po prostu interpretować jako zapisanie ci całej należącej do babci części mieszkania.

P.S. Jeśli mieszkanie to wszystko co miała babci lub jeśli ustanowiono cię spadkobiercą całej masy majątkowej to ojciec może domagać się od ciebie zachowku

dziękuję za odpowiedz mi te proporcje też wydają się dziwne jednak jestem pewna że wtedy nie było żadnego testamentu, a czy teraz sąd będzie ropatrywał to mieszkanie dalej jako 5/8 i 3/8? czy ja jako pierwsza spadkobierczyni na podstawie testamentu mogę dostać wiekszą część czy tylko 3/8? dodam iż obawiam się machlojek ojca jest on pozadłużany w zusach sądach za same nasze alimenty wisi chyba ze 100tys dlatego bardzo zalezy mi na tym aby odziedziczyć całe mieszkanie lub przynajmniej jego wiekszą część czy to wszystko rozstrzygnie się na pierwszej rozprawie?

mam jeszcze jedno pytanie co to znaczy że ustanowi się mnie spadkobiercą całej masy spadkowej? i w jaki sposób mogę się o to starać?

Nie może Pani odziedziczyć całego mieszkania ponieważ dziedziczy tylko to co posiadała babcia, a ona posiadała tylko ułamkową część tego mieszkania.
O nic nie musi się Pani starać.
Babcia ustanowiła Panią spadkobierczynią całej masy spadkowej (po sobie) i tylko tyle.

czyli nie ma żadnego sposobu na to aby to mieszkanie w całości przeszło na mnie lub w wiekszej części? a co w sytuacji jeśli ojciec nie stawi się na rozprawe?

ojciec ma tylko wyrok sądu nie załatwił tego formalnie po 12 latach nie ma żadnego dokumentu notarialnego, zastanawia mnie dlaczego matka po zmarłym synie odziedziczyła 3/8 mieszkania a brat 5/8. czy jeśli dostanę te 3/8 będę mogła sama się zameldować w tym mieszkaniu czy bedzie on musiał być przy tym? obecnie tam mieszkam opłacam rachunki tyle że nie jestem zameldowana

Witam,
Proszę używać opcji edytuj(prawy dolny róg ostatniego postu) a nie pisać postów po poście.
Ojciec ma jak rozumiem postanowienie o nabyciu spadku po zmarłym bracie - tam są te ułamki?? Niezależnie od tego czy ojciec stawi się na rozprawie czy nie może pani odziedziczyć po babci tylko to co babcia posiadała. Proszę ustalić jaką część mieszkania miała babcia to Pani dziedziczy.

a czy jesli odziedziczę tą część babci będę mogła się sama zameldować czy bedzie potrzebny do tego ojciec?

nie ma jakiegoś prawnego sposobu na to żeby pozbawiać go tego mieszkania on się babcią nie zajmował, nie interesował się nią mam na to świadków, jeszcze ją okradł pośmiertnie, mi zalega pare ładnych lat z alimentami, w sądach i urzędach jest pozadłużany, jednak śmieje mi się w twarz że żaden komornik nie zabierze mu mieszkania babci bo jest współwłaściciel wczesniej była nim babcia teraz mam byc ja na podstawie testamentu,

Zostaniecie współwłaścicielami tego mieszkania i nic na to się nie poradzi.
Jedyną skuteczną metodą usunięcia ojca jest sądowe zniesienie współwłasności przez spłacenie udziału ojca w tym mieszkaniu.
Ale nawet sąd może nie zaakceptować tej propozycji jeśli ojciec zgłosi veto a sąd uzna iż taka decyzja była by dla niego krzywdząca.

Powrót