czy to bedzie oszustwo ..?

• Autor wątku Autor wątku m4d4f4k4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m4d4f4k4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witajcie mam nastepujacy problem

sprzedawalem na czesci 2 samochody, czesci sprzedawaly sie bardzo szybko zarowno przez serwisy aukcyjne jak i ogloszenia w gazetach, jednak zdarzalo sie, ze ktos musial sie upomniec o dana czesc ze wzgledu na naprawde duza ilosc wysylek,

niedawno dostalem wezwanie na policje w sprawie czesci sprzedanej przez serwis aukcyjny, z konta mego znajomego (239zl z przesylka) z powodu przeprowadzki kontakt ze mna sie urwal, dowiadujac sie na policji o co chodzi nie bylem nawet w stanie powiedziec czy taka czesc wyslalem wiec uzgodnilem z policjantem, ze sprawdze i dam niedlugo odpowiedz, mam wiec pytanie .. CO MI ZA TO GROZI? czy to bedzie oszustwo ? przeciez nie mialem na celu nikogo oszukiwac, po prostu niedopatrzenie z mojej strony, nawet policja miala problem mnie znalezc bo wezwan nikt nie odbieral, dopiero przez przypadek policjant(w porzadku facet) dostal numer mojego telefonu i umowilismy sie na spotkanie,

co powinienem powiedziec na kolejnym przesluchaniu w sprawie tej czesci aby postawic mnie w lepszym swietle ?
na policji powiedziano mi ze jezeli pokaze potwierdzenia wysylki to moze byc problem i sprawa sadowa :o

z gory dzieki za pomoc

[cytat="m4d4f4k4":3okxhdk3] sprzedawalem na czesci 2 samochody, czesci sprzedawaly sie bardzo szybko zarowno przez serwisy aukcyjne jak i ogloszenia w gazetach, jednak zdarzalo sie, ze ktos musial sie upomniec o dana czesc ze wzgledu na naprawde duza ilosc wysylek, [/cytat:3okxhdk3] a czyje to były samochody ? - jak rozumiem posiadałeś je legalnie i masz na to papiery...?

[cytat="m4d4f4k4":3okxhdk3] niedawno dostalem wezwanie na policje w sprawie czesci sprzedanej przez serwis aukcyjny, z konta mego znajomego (239zl z przesylka) z powodu przeprowadzki kontakt ze mna sie urwal, dowiadujac sie na policji o co chodzi nie bylem nawet w stanie powiedziec czy taka czesc wyslalem wiec uzgodnilem z policjantem, ze sprawdze i dam niedlugo odpowiedz, mam wiec pytanie .. CO MI ZA TO GROZI? [/cytat:3okxhdk3] sprawa o czyn z art. 286 &1 KK

[cytat="m4d4f4k4":3okxhdk3] czy to bedzie oszustwo ? [/cytat:3okxhdk3] nie znając szczegółów sprawy nikt ci na to pytanie autorytatywnie nie odpowie...

[cytat="m4d4f4k4":3okxhdk3]przeciez nie mialem na celu nikogo oszukiwac, po prostu niedopatrzenie z mojej strony, [/cytat:3okxhdk3] kiepskie tłumaczenie... jeśli dostajesz za coś kasę to trzeba było w zwszeycie sobie zapisysywać od kogo ,za co i wykreślać czy daną rzecz wysłałeś czy nie...

[cytat="m4d4f4k4":3okxhdk3]nawet policja miala problem mnie znalezc bo wezwan nikt nie odbieral, [/cytat:3okxhdk3] skoro konto było na inną osobę to Policja musiała najpierw do niej dotrzeć i przesłuchać...

[cytat="m4d4f4k4":3okxhdk3]na policji powiedziano mi ze jezeli pokaze potwierdzenia wysylki to moze byc problem i sprawa sadowa
[/cytat:3okxhdk3] chyba jeśli nie pokażesz...

tak, samochody byly moja wlasnoscia, w pelni legalne,
zgadza sie, w pierwszej kolejnosci przesluchiwany byl wlasciciel konta,
prawdziwe jest to, ze po prostu nie pamietalem o wyslaniu akurat tej paczki, odkladalem na pozniej az ...wcielo (sprawa z przed 3-4 miesiecy jednak policja dotarla do mnie dopiero teraz) tak jak mowilem nie mialem na celu nikogo oszukiwac, mialem na glowie tysiace innych spraw no ale to raczej nikogo obchodzic nie bedzie, co powinienem zrobic aby wyjsc z tego z jak najmniejszymi konsekwencjami a najlepiej bez?

Naprawić szkode, a więc zwrocić pieniądze osobie pokrzywdzonej. Najlepiej jak odszukasz dokumentację i zorientujesz się o jaką przesyłkę chodziło.

Powrót