Czy to błąd czy tak poprostu pisze sąd

• Autor wątku Autor wątku celinka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

celinka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Dzisiaj będąc na widzeniu w AS u syna dał mi postanowienie sądu odnośnie wysłanego do nich wniosku o uchylenie aresztu.Odpowiedź jest negatywna ale zastanawia mnie pewien zapis a mianowicie:
Postanowiecnie ,Sąd Rej. itd a następnie po rozpoznaniu w sprawie /imie nazwisko/ oskarżonego z art.280&1 kk i inne
no właśnie co ma znaczyć to inne .Syn jest tylko oskarzony o uderzenie co podpiete jest pod 280 ale co onacza to "inne' nie mam ani ja ani syn pojęcia . NIe ma żadnych innych oskarżeń ani spraw . Prosze mi to wytłumaczyć bo oszaleje .

Błąd to na pewno nie jest. Pani syn pozostaje również pod innymi zarzutami dlatego jest dodane "i inne".

1) art. 280 &1 KK to nie jest tylko" uderzenie" kogoś -proszę przeczytać sobie treść tego artykułu...

2) "i inne" - skoro oprócz art. 280 &1 KK postawiono mu również kilka innych zarzutów to żeby nie wymieniać wszystkich napisano i inne... Syn napewno wie jakie dostał zarzuty ,a że nie chce pani powiedzieć...no cóż... jego prawo...

No może ja poprostu nie rozumiem czy inne oznacza inne ale z art 280 .Czy tak ? Bo poszkodowany zeznał ,że został uderzony oraz ,że skradziono mu telefon . Prosze mi wyjaśnić .

najpierw proszę przeczytać treść art. 280 &1 KK ...

A więc chodzi tu cały czas o art. 280 kk Tak?

Tak to chodzi o art 280 §1 k.k. tak jak pisała pani na początku i inne (pewnie) związane z tym art.

[cytat="Barbie"]..... i inne (pewnie) związane z tym art.[/cytat] :what: a jakie to są te inne związane z art. 280 &1 KK..?

Hmm chyba źle coś napisałam :ooo:
a np: recydywa albo 279 k.k.? (mam przykład bo kolega był kiedyś za to karany bo włamał się z innymi kolegami do szkoły i pobili ochroniarza) ??? Czy może źle to rozumiem?

celinka w treści postanowienia sąd nie podał pełnej kwalifikacji czynu(ów) o jakie jest oskarżony Pani syn?

[cytat="Barbie"]a np: recydywa [/cytat]

Bardzo dobry przykład na możliwy związek z art. 280 k.k. Barbie :ok:

Może być np. że art.280 i 157 kk. Czyli że w czasie rozboju pokrzywdzony doznał jakiś obrażeń. I stąd inne.

No to sie uspokoiłam bo juz myslałam ,że syn ma cos jeszcze na sumieniu .A tu rozumiem chodzi cały czas o to samo zdarzenie a nie jakies inne czyny poza 280.Rozumiem ,że to wszystko czyli zwane tu "inne "pochodzą z tego samego zdarzenia a nie czytałam aktu oskarzenia więc nie wiem co tam mu jeszcze zarzucono . Wiem napewno,że uderzył bo sie przyznał ale poszkodowany zgłosił tez telefon stąd moze być oskarżony o kradzież . /Było ich 3/ Czy tak? W akcie oskarżenia będzie wszystko to może adwokat da przeczytać bo sie wybieram do niego . Ale jak znam życie bedzie kręcil nosem bo za długo będe siedziała u niego a inni klienci czekają. Tak sie zastanawiam za co ja właściwie płace mojemu adwokatowi. Najpierw sprawa przygotowawcza -nic do roboty nie miał no odwiedził syna w areszcie 1 raz i b. króciutko ,nie był u Pani prokurator ani raz-bo mi powiedziała, Teraz sprawy sądowe no był na posiedzeniu sądu i zgłosił chyba nowego świadka ale czy juz to zrobil to nie wiem okaże sie.Tak naprawde jestem juz tym wszystkim b. zmęczona . Ja myslałam ze jak sie bierze adwokata to on sam o wszystkim pamieta a nie trzeba go prosic i upominac sie o wszystko .Ale sobie wyrobiłam zdanie na temat adwokatów. Wczesniej nie miałam potrzeby więc i pojęcia o nich. Drodzy uspokójcie mnie co do tego art, 280 i "inne".Wiem ,że syn nie miał żadnych innych spraw tylko tą . Wczesniej był karany ale uległo zatarciu /6 lat/

W takim razie recydywa nie wchodzi w grę. Może być tak jak atmosphere napisał. Chociaż wydaje mi się że pani syn na również inne zarzuty ale nie chciał o tym pani powiedzieć (tak jak pisze Markiz).A syn na widzeniu nie może pani pokazać aktu oskarżenia? Przecież on też ma? A adwokat nie ma obowiązku pani pokazywać może ale nie musi.
Dzięki Kadi :ok:

to moze byc także inny zarzut.Nic w ten sposób Pani nie wydedukuje.Syn musi mieć postanowienie o przedstawieniu zarzutów, akt oskarżenia, czy też zaruty są w postanowieniu o zatosowaniu Tymczaswoego aresztowania.Zależy, na jaim jest etapie postępowanie

Ale myslisz Barbie ,że inne zarzuty czyli innego artykułu ? Ze ma cos oprócz tej sprawy cos jeszcze? .Nie nie kłamał by mnie . A akt oskarzenia owszem może mi przynieść na widzenie i pewnie poprosze by tak zrobił ale to dopiero będzie mógł za 2 tyg. bo teraz po niedzieli mu powiem to dopiero w jeszcze następny tydzien zobacze. Ale wiem ,że nie skłamał by bo przeciez wie ,że i tak bym sie dowiedziała a ponadto on teraz na to widzenie przynióśl to postanowienie właśnie dlatego ,że sam nie wiedział co to znaczy to "inne" i chciał mi pokazać po to.

[cytat="Inspektor-"]to moze byc także inny zarzut.[/cytat]

Celinko ja się zgadzam z inspektorem. Syn nie musi Pani wszystkiego mówić. Wiem jak to jest bo rodzice mojego męża nawet nie wiedzieli za co mój mąż siedzi jak miał poprzedni wyrok. Trochę im powiedział lecz niewiele bo nie chciał ich martwić. Syn na pewno wie jakie ma zarzuty bo jak pisze inspektor ma postanowieniwe o przedstawieniu zarzutów. Każdy podejrzany takie dostaje. Niech Pani porozmawia z synem i niech przyniesie akt oskarżenia jeśli już ma a jeśli nie to postanowienie o przedst. zarzutów. Jak nie przyniesie... no cóż pewnie coś ukrywa...
Takie jest moje osobiste zdanie...

No i kamień z serca . Dzisiaj byłam u adwokata i wyjaśnil mi to wszystko. Uspokoił mnie ,że nic ponad to nie ma na mojego syna . Tak jest ujete ,ponieważ w zdarzeniu tym brał równiez udział chłopak ,który wcześniej był karany i ma zawiasy i tak to sąd ujął. No chyba nie musze sie juz o to przynajmniej martwic,przeciez mecenas by mnie nie okłamywał - a ja synowi uwierzyłam od początku.

Powrót