Czy to eksmisja? Jak to możliwe?

• Autor wątku Autor wątku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Dotyczy mieszkania własnościowego zlicytowanego za długi właściciela. Właściciel jest rencistą bez prawa pracy, a jego żona w ciązy. Sąd nie sprawdził ich sytuacj a wydał wyrok o wydaniu nieruchomości nowej właścicielce (art, 1043 lub 1046kpc -przepraszam nie pamiętam dokładnie) i nie orzekł lokalu socjalnego. W gminie powiedziano im że muszą sie natychmiast wyprowadzić a pomoc od gminy im nie przysłyguje.

To możliwe żeby sąd popełnił taką pomyłkę? Jak im pomóc?

Zapewne Sąd postąpił nieco inaczej, niż Pani opisuje. W toku postępowania egzekucyjnego udzielił przybicia, wydał postanowienie o przysądzeniu własności, które z mocy prawa jest tytułem egzekucyjnym. Nadanie tytułowi egzekucyjnemu klauzuli wykonalności pozwala na wszczęcie egzekucji.

Na bruk ich jednakże nie wyrzucą. Kobieta w ciąży podlega ochronie i na podstawie art. 35 ust. 4 ustawy o ochronie praw lokatorów (...) komornik obowiązany jest zawiesić postępowanie i zawiadomić kobietę o możliwości wytoczenia powództwa o ustalenie prawa do lokalu socjalnego. Być może dotyczy to także i dłużnika-rencisty (jeżeli jest uprawniony do świadczeń z pomocy społecznej).

proszę pamiętać, że jeśli właściciel nie założył osobnej sprawy o eksmisję, a w postanowieniu o przysądzeniu własności nie było wyraźnie napisane że mają być eksmitowani, to komornik ma prawo jedynie wprowadzić nowych właścicieli w stan posiadania, co oznacza, że oni mogą tam pozostać do wykonania wyroku eksmisyjnego. Jestem właścicielem mieszkania z licytacji komorniczej wiec to sprawdzone info oparte na praktyce

z praktyki wynikło tak ze oboje zostali w obecności komornika wyzuceni na ulice, wraz ze swoimi rzeczami.

Więc od dziś mamy dwoje bezdomnych więcej kobiete w ciązy i rencistę. Nikogo to nie obchodziło. weszło z komornikiem kilku ludzi zmieniło zamki a im kazali natychmiast opuścić mieszkanie.

Dodatkowo zostali nastraszeni że jeżeli mieszkania nie opuszczą zostaną (cytuje) "wyniesieni"

Komornik powiedział ze jego to nie obchodzi że wprowadził tylko właścicielkę w posiadanie a reszta go nie obchodzi.
Stracili nie tylko dach nad głową ale równierz cały dobytek, meble, ubrania itd...

To w końcu był pozew o eksmisję czy o przymusową sprzedaż?

Z tego co wiem jedyny dokument jakim dysponowali było wprowadzenie właściciela w posiadanie nieruchmości przez komornika zgodnie z art 1046kpc.

Tak tam było napisane.

[cytat="hellgate"]

Na bruk ich jednakże nie wyrzucą. Kobieta w ciąży podlega ochronie i na podstawie art. 35 ust. 4 ustawy o ochronie praw lokatorów (...) komornik obowiązany jest zawiesić postępowanie i zawiadomić kobietę o możliwości wytoczenia powództwa o ustalenie prawa do lokalu socjalnego. Być może dotyczy to także i dłużnika-rencisty (jeżeli jest uprawniony do świadczeń z pomocy społecznej).[/cytat]

Nie do końca.... jezeli faktycznie jest tak, iż egzekucja odbywa sie na podstawie tytułu wykonawczego wydanego na podstawie art. 999 kpc (przysądzenie własności wskutek nabycia nieruchomosci w drodze egzekucji sadowej) to w tym wypadku przepisy ustawy o ochronie praw lokatorów nie mają zastosowania. Jak najbardziej natomiast maja zastosowanie przepisy art. 1046 kpc, czyli przekwaterowanie dluznika winno nastapic do pomieszczenia tymczasowego wskazanego przez gmine bądź wierzyciela.

[cytat="Aś"]Dodatkowo zostali nastraszeni że jeżeli mieszkania nie opuszczą zostaną (cytuje) "wyniesieni"

Komornik powiedział ze jego to nie obchodzi że wprowadził tylko właścicielkę w posiadanie a reszta go nie obchodzi.
Stracili nie tylko dach nad głową ale równierz cały dobytek, meble, ubrania itd...[/cytat]

No to dziwne. Komornik zadziałał wbrew treści tytułu egzekucyjnego. Ta historia wydaje mi się nieco podkoloryzowana.

ja bym złożyłam skargę, mam identyczną sytuację jako nowy właściciel ijasnie wielmożni państwo są na razie nie do ruszenia. Mnie się tylko ma wprowadzić w stan posiadania. A to mi nic nie daje.

Chyba to trochę inaczej wyglądało.
Komornik wprowadził właściciela w posiadanie i na tym zakończył. Nowy właściciel przyszedł z obstawą i "wystawił" starego za drzwi a to już było bezprawie.

Trzeba więc było składać pozew o przywrócenie posiadania.

Dokładnie było tak jak opisała demagogia. Było to bezprawie i każdy o tym wie, ale co z tego? Działo sie to na oczach komornika który twierdził ze własciciel ma prawo bo to teraz jego nieruchomość Każdy im mówił że dostaną inne, mniejsze mieszkanie, że napewno nikt ich nie eksmituje, a stało sie inaczej.
Co im da pozew o przywrócenie posiadania? skoro sądu nie obchodziło to żeby przyznać im prawo do mieszkania socjalnego to teraz nagle wyda nakaz wpuszczenia ich do domu?
Jesteśmy wszyscy zaskoczeni tym jak sprawa sie potoczyła.

Aś, zamiast mądrować i biadolić, złóżcie wniosek o przywrócenie posiadania, a także zawiadomcie właściwą Izbę Komorniczą - skarga na komornika. Pismo ze skargą wyślijcie może też do wiadomości sądu, do wydziału cywilnego, z sygnaturą sprawy jaka doprowadziła do licytacji. To "wyrzucenie" to jakby dalsza część, którą rozpoczęłą licytacja. No i proponuje nagłośnić to - wiele stacji tv prowadzi programy typu Interwencja, pomyślcie też o lokalnej prasie. Komornik nie może sobie działać wbrew prawu. Złamał wiele zasad. Poza tym mozna napisać odwołanie o nieprzyznaniu lokalu socjalnego do Sądu Okręgowego, który prześledzi czy Sąd Rejonowy postąpił właściwie. Pewnie mieliście na to 7 dni od decyzji, ale byc może w związku z zaistniałą nową sytuacją, Sąd Okręgowy sie tym zajmie. Ja złożyłam takie zażalenie w Okręgowym, cierpliwie czekam aż sprawiedliwości w mojej sprawie stanie się zadość

Trzeba pamiętać, że nadzór nad działalnością komorników sprawuje Minister Sprawiedliwości przez prezesów sądów okręgowych, sędziów-wizytatorów.
Wniosek o wszczęcie postępowania dyscyplinarnego mogą złożyć Minister Sprawiedliwości, prezesi sądów, sędziowie-wizytatorzy, organy samorządu komorniczego oraz komornicy-wizytatorzy.

Proszę też zapamiętać, że na złożenie pozwu o przywrócenie posiadania jest przewidziany termin roczny od daty naruszenia i jest to termin nieprzywracalny. Dla wiarygodności pozwu istotne jest, by zrobić to jak najszybciej. Jeżeli nie podpisali protokołu z dobrowolną zgodą na opuszczenie lokalu to sprawa raczej powinna być wygrana.

Powrót