Czy to jakiś plagiat?

• Autor wątku Autor wątku bartasg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bartasg

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam serdecznie,
Od wczoraj mam ogromny problem i zagwostkę i nie wiem czy mogę coś z tym zrobić. Niejednokrotnie przez wszystkie lata otrzymałem pomoc na tym Forum i mam nadzieję, że podobnie będzie i tym razem. Z góry przepraszam, jeśli post piszę nie w tym dziale. Ponizej opiszę sytuację.

Prowadzę Firmę w branży rozrywkowej (wynajem atrakcji dla dzieci i dorosłych). Mamy kilku pracowników, pozycje na rynku. Kilka dni temu wyszło na jaw, że brat jednego z naszych pracowników, założył nam dosłownie pod nosem i w tajemnicy konkurencyjną firmę. Dodam, że ten brat niejednokrotnie nam pomagał. Po cichu kupił ten sam sprzęt od dostawcy, od którego mu bierzemy sprzęt. Stworzył nazwę firmy łudząco podobną do naszej, stworzył logo łudząco podobne do naszego, reklamuje się i pisze posty w Social Mediach ewidentnie łudząco podobne do naszych,na portalach otloszeniowych robi dokładnie to samo co my etc. Ewidentnie wszystko jest zaczeronięte od nas.

Zastanawiam się czy istnieje jakąkolwiek podstawa prawna aby coś z tym zrobić?

Bardzo proszę o pomoc.

Ogólnie i teoretycznie - roszczenia na gruncie prawa własności intelektualnej i/lub na gruncie przepisów o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

Żeby ocenić konkretnie tę sytuację należałoby się zapoznać z logo i jego "kopią", nazwą firmy, zakresem działania obu firm, konkretnymi postami reklamowymi, itd.

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Czy jest jakiś cień szansy, żeby coś z tym zrobić?

Zakres działania obu firm jest dosłownie identyczny. Co gorsze ten gość uderza teraz do naszych klientów i stara się przejąć kontakty.

Czy możesz poradzić, podpowiedzieć co powinienem teraz zrobić?

bartasg napisał:
Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Zakres działania obu firm jest dosłownie identyczny. Co gorsze ten gość uderza teraz do naszych klientów i stara się przejąć kontakty.

Myśle, że tu już sam raczej niewiele zdziałasz. Oczywiście możesz próbować dogadać sie z nim polubownie, ale nie sądzę żeby to coś dało. Jeśli chcesz z nim walczyć na drodze prawnej to sugeruje udanie się do dobrego prawnika, ktory specjalizuje się tematach nieuczciwej konkurencji. Na ten moment zabezpiecz wszystkie dowody jakie mogłyby Ci pomoc w ewentualnym procesie (screeny strony firmowej, postów w social media, ogłoszeń, dane świadków)

bartasg napisał:

Wybacz, ale nie bardzo mogę poradzić coś konkretnego na podstawie krótkiego opisu na internetowym forum. To są dość skomplikowane zagadnienia wymagające co najmniej 1-2 godzin analizy. Tutaj najlepszym rozwiązaniem byłoby, tak jak radzi Koleżanka powyżej, skorzystanie z normalnej usługi prawnej. Ja mogę poradzić ewentualnie, abyś przeczytał ustawę o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji i wystosował odpowiednie przedsądowe wezwanie zawierające określone roszczenia. Mogę również poradzić, abyś przeczytał ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych, ocenił czy działania konkurencji godzą w twoje autorskie prawa majątkowe/osobiste i również objął stosowne roszczenia tym przedsądowym wezwaniem. Czy to coś da? Być może, ale raczej są na to małe szanse. Skoro ta osoba już zaczęła prowadzić takie działania, to raczej nie przestraszy się pisma pochodzącego od Ciebie. Dlatego raczej zalecałbym skorzystanie z normalnej porady prawnej -> sporządzenia przez adwokata/radcę prawnego wezwania przedsądowego -> a w razie jego bezskuteczności należy skierować sprawę do sądu.

ilaw napisał:
Wybacz, ale nie bardzo mogę poradzić coś konkretnego na podstawie krótkiego opisu na internetowym forum. To są dość skomplikowane zagadnienia wymagające co najmniej 1-2 godzin analizy. Tutaj najlepszym rozwiązaniem byłoby, tak jak radzi Koleżanka powyżej, skorzystanie z normalnej usługi prawnej. Ja mogę poradzić ewentualnie, abyś przeczytał ustawę o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji i wystosował odpowiednie przedsądowe wezwanie zawierające określone roszczenia. Mogę również poradzić, abyś przeczytał ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych, ocenił czy działania konkurencji godzą w twoje autorskie prawa majątkowe/osobiste i również objął stosowne roszczenia tym przedsądowym wezwaniem. Czy to coś da? Być może, ale raczej są na to małe szanse. Skoro ta osoba już zaczęła prowadzić takie działania, to raczej nie przestraszy się pisma pochodzącego od Ciebie. Dlatego raczej zalecałbym skorzystanie z normalnej porady prawnej -> sporządzenia przez adwokata/radcę prawnego wezwania przedsądowego -> a w razie jego bezskuteczności należy skierować sprawę do sądu.

Dokładnie. Te sprawy są dość skomplikowane, wykazanie przed sądem, że osoba ta w jakikolwiek sposób naruszyła twoje prawa to nie lada wyzwanie, a dobre przygotowanie strategii procesowej w tym dowodów zwiększa szanse na wygraną. Dlatego na twoim miejscu zamiast radzić się na forum, gdzie raczej nikt nie będzie poświęcał kilku godzin na analizę prawną „za darmo” (tym bardziej na podstawie szczątkowych informacji) poszłabym do prawnika, ale nie do pierwszego lepszego tylko takiego który specjalizuje się w tego typu sprawach.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Powrót