Czy to jest czyn karalny ?

• Autor wątku Autor wątku d4nny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

d4nny

Użytkownik
Odpowiedzi
85
Witam, jakis czas temu do mego domu przyszla paczka za pobraniem (allegro, byly to hantle) sprzedawca wyslal mi je przez przypadek ( nie zawieralismy zadnej transakcji ), odebrala je moja matka, poniewaz w tym czasie ja bylem w pracy. Kwota pobrania to 33zł. Sprzedawca sprzedal ten towar na aukcji dla pewnego uzytkownika serwisu Allegro.pl. Jego wartosc wycenil na 89zł + koszty wysylki. Ów sprzedawca żada ode mnie przelania 70zł na konto (sprzedawcy). Nie zgodzilem sie na to, uzasadniajac tym iz sprzedawca narazil mnie na niepotrzebne koszty. Grozi mi zgloszeniem sprawy na policje, twierdzi ze czyn ten podchodzi pod oszustwo i ze jestem oszustem i jest to czyn karalny. Jak to jest rzeczywiscie? czy ja poniosę kare za pomyłke sprzedawcy? proszę o pomoc

to nie oszustwo - to przywłaszczenie - art. 284 &1 KK
ps. ale ponieważ pomyłka nie wyniknęła z twojej winy tylko sprzedawcy możesz dochodzić od niego kosztów przeslania mu tej rzeczy...ale rzecz powinieneś odesłać...

Przede wszystkim dziękuje za odpowiedź.

Chcialbym przypomniec iż za ten towar zapłaciłem 33zł (paczka byla za pobraniem), sprzedawca zadeklarowal wartość przedmiotu w wysokości 89zł, lecz nie jest powiedziane że towar jest tyle wart rzeczywiście. Uważam że jak zaplacilem za paczke to ona nalezy juz do mnie mimo że zaszła pomyłka. Nie przeprowadzalismy żadnej transakcji, pomylka nastapila dlatego że kilka dni wczesniej kupilem podobny sprzet od tegoż sprzedawcy, transakcja przebiegla bez problemow. Jesli się mylę to co mi grozi za ten "czyn"? (w praktyce a nie w teorii... ) Sprzedawca wystawile mi negatyw do aukcji ktora przebiegla prawidlowo, oto jego treść: "Kupujacy oszukał mie jako sprzedajacego na towarze. Przywłaszczył sobie towar nie należący do niego. Osoba nierzetelna, kłamliwa.ZDECYDOWANIE NIE POLECAM" Będe wdzieczny za wszelkie rady/informacje/pomoc, pozdrawiam

[cytat="d4nny":2t7kwdb5] Uważam że jak zaplacilem za paczke to ona nalezy juz do mnie mimo że zaszła pomyłka.[/cytat:2t7kwdb5]

Myli się pan. A aby uniknąć odpowiedzialności karnej powinien pan oświadczyć że towar może odebrać u pana osobiście ewentualnie że odeśle pan go jak przeleje na pana konto koszty przesyłki.

ehh - tak to jest jak się szybciej pisze nim pomyśli...- oczywiście zdarzenie wyczerpuje znamiona przywłaszczenia ,ale jest to wykroczenie - art. 119 &1 KW

[cytat="Markiz32":cw7kol9r]ehh - tak to jest jak się szybciej pisze nim pomyśli...- oczywiście zdarzenie wyczerpuje znamiona przywłaszczenia ,ale jest to wykroczenie - art. 119 &1 KW[/cytat:cw7kol9r]

w takim razie co to jest za przewinienie art. 119 &1 KW, bo nie moge znaleźć czego ono dotyczy, co mi grozi w praktyce za to przewinienie?

nie znam sie na prawie ale czy za kradzież i pomylke sprzedajacego na moja niekorzysc (bo narazil mnie na koszty i grozi zgloszeniem na policje) karze się tak samo i jest to to samo? jak ja moglem ten towar ukrasc lub przywlaszczyc jesli odebralem paczke (a wlasciwie matka ale biore wszystko na siebie) za pobraniem i zaplacilem za nia siłą rzeczy.

Powrót