Czy to jest darowizna ?

• Autor wątku Autor wątku xdcc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xdcc

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 300
Jakiś czas temu matka przelała na moje konto pewną kwotę pieniędzy. Na to moje konto jest upoważniona. Ja tych pieniędzy nie ruszam.Uczyniła to z pewnych względów rodzinnych i za jakiś czas te pieniądze znowu wrócą na jej konto.
Teraz pytanie: czy Urząd Skarbowy jak to wywęszy uzna to za darowiznę ?
Z informacji powszechnie dostępnych wynika, że prezes pewnej znaczącej partii politycznej naszego kraju przechowuje pieniądze na koncie swojej matki.
cyt:"O tym, że nie ma własnego konta w banku Kaczyński powiedział "Wprost" w maju 2007 roku. - Nie żartuję. Trzymam pieniądze na koncie mamy. Nie jest to moje dziwactwo, lecz efekt doświadczeń - mówił."
Jakoś nie słyszałem, żeby miał z tego powodu kłopoty.

To nie musi być darowizna. Istotna jest wola stron (a z przyczyn praktycznych wszystko to co pozwala tę wolę udowodnić).

Tak też sobie myślę. Rozważałem czy tego nie zgłosić jako darowiznę a potem zgłosić darowiznę ja/mama ale byłoby to poświadczaniem nieprawdy. Też niedobrze.

Jeśli te pieniądze tylko "leżą" na Twoim koncie, a później matka odbierze taką samą kwotę pieniędzy, jaką wpłaciła, to jest to raczej umowa przechowania(art. 835 i 845 KC) niż darowizny (art. 888 KC). Każdy przypadek oceniać trzeba jednostkowo. Decydująca jest wola stron i okoliczności zawarcia umowy.

Z opisu stanu faktycznego wyniak, że to nie jest ani darowizna, ani umowa przechowania.

Jest to depozyt nieprawidłowy (depositum irregulare), do którego stosuje się odpowiednio przepisy o pożyczce (vide art. 845 kc).

Powrót