czy to jest groźba i wymuszenie?

• Autor wątku Autor wątku hhomer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Wiesz - jest demokracja i wolny rynek. Chcesz pomocy prawnika - mozesz iść do adwokata, a możesz do biura pisania podań. Możesz zadać pytanie na jednym forum, możesz na innym... Twój wolny wybór - i tak to ty poniesiesz skutki zastosowania się się bądź nie do udzielonych porad.

Tutaj sytuacja jest prosta - autor wątku naruszyl prawo, a pokrzywdzony chce się dogadać w zamian za finansowe zadośćuczynienie. Nie jest to sprzeczne z prawem. I to do autora należy wybór, czy zechce zapłacić, czy byc wzywany na komisariat i do sądu, ze wszystkimi tego konsekwencjami.
A zamieszanie w wątku wprowadziłaś ty, wypisujac jakies bzdury o wyłudzeniu itp.

diana.barry proponuję przenieść się na to "lepsze" forum i nie używać wulgaryzmów w swoich postach

Witam wszystkich Państwa oraz Pana hhomer'a.

Jestem administratorem strony, na której Pan hhomer zachowywał się w sposób nieodpowiedni.
Postanowiłem się zarejestrować, ponieważ jest tu kilka nieścisłości. Pan hhomer wchodząc na chat zmienił nick na obrażający administratorkę mojego serwisu, po czym został zbanowany. Ze względów posiadania zmiennego IP rozłączył się z internetem w celu ponownego połączenia i przydzielenia innego numeru IP. Pan hhomer banowany był parokrotnie po czym postanowił napisać bota, który będzie wysyłał wulgaryzmy na użytkowników automatycznie (w dużych ilościach) w szczególności wulgaryzmy skierowane w administratorkę. Trwało to jakiś czas i postanowiłem to zgłosić na policję, ponieważ strona jest skierowana do młodych osób. Wg statystyk wynika, że 40% oglądających jest w wieku poniżej 15 roku życia.
Po powrocie z komisariatu do domu, zauważyłem nieciekawą dyskusję w Shoutbox na forum mojego serwisu. Okazał się to Pan hhomer, który wykrzykiwał o tym, że policja już dzwoniła w sprawie wulgaryzmów i wyzwisk na chacie. Było to w moich oczach absurdem, ponieważ przed chwilą złożyłem dopiero zeznania w tej sprawie. Postanowiłem napisać do Pana hhomera i poinformować, że sprawa trafiła na policję przed chwilą. Po krótkiej wymianie korespondencji na forum za pomocą prywatnych wiadomości padła z mojej strony propozycja ugody. Po przyznaniu się oskarżonego i wyrażeniu skruchy, zaproponowałem ugodę na warunkach wynagrodzenia mojego straconego czasu (był to warunek ugody). Niestety Pan hhomer odmówił, więc oskarżenia nie wycofałem.
Jak już mówiłem sprawa jest poważna z powodu miejsca, w którym wykroczenie zostało przeprowadzone. Jest to chat dla dzieci, a osobą 17 letnia powinna zdawać sobie z sprawę z konsekwencji.

Przesyłam screen jak to mniej więcej wyglądało (screen bota).
ImageShack - Image Hosting :: 89771231sa1.gif

Pozdrawiam wszystkich zajmujących się tą sprawą oraz Pana hhomer'a.

Odniosę się może jeszcze do "czy to jest groźba i wymuszenie?"

Proszę mi wytłumaczyć kiedy ja Panu hhomer'owi groziłem ?

O wymuszeniu nie ma mowy, to był warunek ugody. Pan hhomer odrzucił warunki ugody i sprawa zostaję na policji. Nigdy nie próbowałem od nikogo wyłudzić pieniędzy.

Niech Pan nie będzie śmieszny, przeczytałam Pana wypowiedzi z rosnącym niesmakiem.
Przestępstwo Pan zgłosił, bo niby poczuł się pan urażony wulgaryzmami i niby bał się Pan, że dzieci sobie poczytają brzydkie wypowiedzi, ale jednak jak hhomer panu zapłaci to już nie czuje się pan urażony i nie obchodzą Pana dzieci. Wycenił niby Pan swój czas- ciekawe, a kto Panu kazał iść na policję i tracić czas ? Wykorzystuje Pan bezczelnie to, że Homer jest młodym człowiekiem i nie za bardzo zna się na prawie i usiłuje zarobić na jego niewiedzy. Jakby Pan trafił na moje dziecko, już wiedziałabym co z panem zrobić.

poziomka40 napisał:
N Wykorzystuje Pan bezczelnie to, że Homer jest młodym człowiekiem i nie za bardzo zna się na prawie i usiłuje zarobić na jego niewiedzy. Jakby Pan trafił na moje dziecko, już wiedziałabym co z panem zrobić.

no tak... gdyby hhomer był pani dzieckiem to znaczy ,że został przez panią źle wychowany skoro robi takie rzeczy... a pani zamiast uderzyć się w piersi i spróbować naprawić błąd młodego przestępcy jeszcze go usprawiedliwia i broni... obwiniając wszystkich tylko nie "synalka"...

i jak tu ma być dobrze i bezpiecznie w Polsce skoro trafiaja się tacy "rodzice"...

Dlaczego postanowiłem pójść na policję ? Już wyjaśniam.
To nie pierwszy wybryk Pana hhomera. Już nie raz działał na niekorzyść mojego serwisu. Tym razem jednak przesadził. Jeżeli w ciągu 2 dni na chacie jest bot, który wysyła wulgaryzmy, próbowałem go bezskutecznie zablokować. Zmieniała IP i wchodził ponownie to nie było wyjścia. Zgłosiłem na policję. Teraz widzę jak Pan hhomer nadal próbuję mnie złapać na jakikolwiek mój błąd, dlatego już nie odpuszczę.
Jeżeli uważa, że wyłudzam od niego pieniądze lub mu grożę to zapraszam na komisariat i to zgłosić. Ja się oskarżeń nie boję, bo nic złego nie zrobiłem, a słowami "On jest bez żadnej winy tak to mam przyjąć?" uważa chyba, że to moja wina, że jest oskarżony ?!
400 zł które chciałem wynegocjować w porozumieniu miały na celu pokrycie mojego czasu (zamiast pracować siedząc na komisariacie za wybryki Pana hhomera) oraz ukaranie oskarżonego. Jak na razie czuje się bezkarnie ...

Nie mówię, że Homer zrobił dobrze. Oczywiście popełnił błąd i gdyby był moim synem zostałby ukarany, ale sam przyznasz że zachowanie admina jest bardzo nieetyczne i źle o nim świadczy. Tak jak napisałam powyżej- niby tak go bolą wyzwiska i martwi się o dzieci, ale jak dostanie obiecane pieniądze- to już sprawy nie ma. Łatwy sposób na zarobek:) Poza tym czy uważasz, że jego doniesienie i późniejsze zeznania wypadną wiarygodnie dla policjanta, jeśli Hhomer przyniesie na komendę jego maile z żądaniem kasy za wycofanie sprawy ?
Przecież to tak, gdybym ja np złożyła zawiadomienie że np otrzymuje sms-ami groźby od byłej koleżanki, zapewniała na komendzie " że mają przyjąć zawiadomienie, bo ja się tak bardzo boję iż nie mogę spać itd" a równocześnie pisała do sprawczyni maile, że ma mi zapłacić kasę za stracony czas na policji to wtedy wycofam sprawę. Wypadłabym wiarygodnie ? chyba nie.

poziomka40, czy wiesz jak działa bot na chacie ?

pawel00000007 napisał:
Dlaczego postanowiłem pójść na policję ? Już wyjaśniam.
To nie pierwszy wybryk Pana hhomera. Już nie raz działał na niekorzyść mojego serwisu. Tym razem jednak przesadził. Jeżeli w ciągu 2 dni na chacie jest bot, który wysyła wulgaryzmy, próbowałem go bezskutecznie zablokować. Zmieniała IP i wchodził ponownie to nie było wyjścia. Zgłosiłem na policję. Teraz widzę jak Pan hhomer nadal próbuję mnie złapać na jakikolwiek mój błąd, dlatego już nie odpuszczę.
Jeżeli uważa, że wyłudzam od niego pieniądze lub mu grożę to zapraszam na komisariat i to zgłosić. Ja się oskarżeń nie boję, bo nic złego nie zrobiłem, a słowami "On jest bez żadnej winy tak to mam przyjąć?" uważa chyba, że to moja wina, że jest oskarżony ?!
400 zł które chciałem wynegocjować w porozumieniu miały na celu pokrycie mojego czasu (zamiast pracować siedząc na komisariacie za wybryki Pana hhomera) oraz ukaranie oskarżonego. Jak na razie czuje się bezkarnie ...

Pan nadal nie rozumie, chyba że pan ma 16 lat jak pan Homer. Nikt nie kazał Panu iść na komende i tracić czas ? To pana sprawa, jak się idzie składać zawiadomienie to się liczy z tym, że się kilka godzin straci. Od karania nie jest Pan, Pan jedynie jako administrator mógł go ukarać banem. I niech Pan nie pisze, że na neostradzie się nie da. Jakoś na innych forach banują tych ze zmiennym IP. Pan usiłuje zbić na tej sprawie kasę i już.

Mam całą Warszawę zbanować przez osobę, która próbuję zniszczyć mój serwis z zemsty ?
O nie! Ja się nie dam zastraszyć przez 17-latka. I na oskarżeniu o wulgaryzmy na chacie się nie skończy.

Ile Pan ma lat ? Bo odnoszę wrażenie, że 16. W ogole nie odnosi się Pan do podnoszonych przeze mnie kwestii. Nie zdaje Pan sobie sprawy, że dla policji w momencie gdy Homer przyniesie maile z ządaniem pieniędzy za wycofanie sprawy- stanie się Pan niewiarygodny ?

PS. Całej Warszawy pan banować nie musi. Wystarczy zbanować homera i nie trzeba do tego odcinać innych, powinien pan to wiedzieć jako admin. Na czacie GW potrafią to robić.

Pani widocznie nie zna się na administracji.
Sam dałem wszystkie nowe dowody dzisiaj na komisariat. Pan hhomer nie musi dawać tego mail'a, bo sam go doręczyłem. Ja się nie boję o utratę wiarygodności. Kara pieniężna była konieczna, bo ten człowiek nie widzi nic złego w swoich działaniach. Od paru lat prowadzę swój serwis i od czasu utraty moderatora przez Pana hhomera na mojej stronie zaczęły się problemy.
Nie będę publikował jego wiadomości (PW) przesłanych do mnie na forum, w których ciągle uważa, że na policji nie byłem. Jest to lekceważenie mojej osoby i problemu. Będzie ukarany to może się nauczy.
Nie będę też ujawniał jakie dostanie kolejne oskarżenie. Napiszę gdy Pan hhomer się oficjalnie dowie o nim.
Naprawdę nie mogę zrozumieć czemu go Pani broni. Może dlatego, że nie zna Pani całej jego historii związanej z serwisem.

>dla policji w momencie gdy Homer przyniesie maile z ządaniem pieniędzy za wycofanie sprawy- stanie się Pan niewiarygodny ?

Bo co? Uznają, że sfabrykował dowody? ;)

>Całej Warszawy pan banować nie musi. Wystarczy zbanować homera i nie trzeba do tego odcinać innych, powinien pan to wiedzieć jako admin. Na czacie GW potrafią to robić.

Nie potrafią.

Panie, czy Pan ciągle nie rozumie że Pan nie jest od wymierzania kar pieniężnych ? Od tego jest sąd.
" Za lekceważenie mojej osoby"- no sorry, ale to raczej nie jest sprawa dla policji. Jak na razie to widzę, że pan z jakiegoś gówniarskiego wybryku robi bóg wie co. Wulgaryzmy też nie są dla policji zresztą.

Nie będę z Panią dyskutować, bo to nie ma sensu.

Pozdrawiam

Bo co? Uznają, że sfabrykował dowody? ;)

A jak może być wiarygodny człowiek, jeżeli najpierw czuje się urażony wulgaryzmami i w trosce o dobro dzieci pędzi na policję złożyć doniesienie. po czym jak dostanie kasę- to co- już nie czuje się urażony, dobro dzieci go nie obchodzi?

Nie potrafią.[/QUOTE]

Zapewniam, że tak. I na forum i na czacie.

Blokuje się adres MAC urządzenia sieciowego z którego nadaje natręt, i może sobie IP zmieniać do śmierci a bana i tak nie ominie.

Vickers - a uwazasz ,że IMAC nie można zmienić..? - jeśli tak jesteś w błędzie....

Powrót