Czy to jest informacja publiczna?

• Autor wątku Autor wątku neah
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

neah

Użytkownik
Odpowiedzi
60
Witam, mam pytanie - chcę uzyskać informacje od szpitala na temat listy lekarzy pracujących na danym oddziale oraz uzyskać w miarę możliwości informację kto przebywał na oddziale danego dnia - potrzebuję uzyskać imie i nazwisko pewnego pracownika oddziału z którym miałem styczność danego dnia, zapewne był to młody lekarz,gdyz miał plakietkę z danymi jednak nie zwróciłem wtedy na to uwagi.

Czy takie dane są informacją publiczną (jest to szpital państwowy) i na takiej podstawie muszę złożyć pismo czy nie jest to informacja publiczna i zapytanie składam w formie zwykłego wniosku? Czy moze on byc anonimowy?

Czy szpital ma prawo odmówić mi takich informacji? Nie wiem czy to koliduje z RODO, ale pracownicy oddziału są przecież znani do publicznej wiadomości, pracownik miał plakietkę z danymi więc chyba nie jest to prywatna informacja. Poza tym oddział ma na stronie internowej napisane kto pracuje na oddziale, jednak po pierwsze jest to nieaktualna lista, a po drugie - nie widnieją tam lekarze rezydenci itp a to zapewne był rezydent lub stażysta.

Bede wdzieczny za porade

Informacje publiczne osobowe dotyczą tylko osób publicznych, zwykły pracownik, w tym przypadku lekarz, nie ma takiego statusu.

Zacznę od rafmaja. Nie ma pojęcia osoba publiczna. Jest pojęcie funkcjonariusz publiczny i osoba pełniąca funkcję publiczną.

rafmaj napisał:
Informacje publiczne osobowe dotyczą tylko osób publicznych, zwykły pracownik, w tym przypadku lekarz, nie ma takiego statusu.

To nie do końca tak bo lekarz może być osobą pełniącą funkcję publiczną (nie mylić z funkcjonariuszem publicznym) jeśli w danym momencie pracuje za środki publiczne „lekarz, o ile wykonuje czynności lekarskie w ramach świadczeń zdrowotnych finansowanych ze środków publicznych na rzecz osób ubezpieczonych”. art. 115 § 19 k.k.

Co do informacji publicznej, to chociaż nie piszesz tego wprost to z kontekstu wnioskuję, że szukasz konkretnej informacji o konkretnej osobie bo masz w tym jakiś interes. A to wyklucza stosowanie przepisów ustawy o dostępie do informacji publicznej. Oczywiście jeśli masz interes prawny to możesz uzyskać taką informację ale w oparciu o inny przepis. Możesz nawet niekiedy uzyskać znacznie więcej niż w oparciu o UDIP. Wszystko zależy od konkretnej sprawy.

Wniosek o udostępnienie inf. publ. wg. orzecznictwa może być anonimowy ale jednocześnie w przypadku odmowy nie dowiesz się o tym bo złożenie wniosku anonimowego wyklucza wydanie decyzji o odmowie a innej formy odmowy ustawa nie przewiduje. Czyli mówiąc prościej wniosek zostanie bez odpowiedzi a ty bez możliwości dalszych działań i bez wiedzy o motywach odmowy, a to ważne bo z jednej strony daje możliwość odwołania a z drugiej niekiedy ponownego złożenia wniosku ale inaczej sformułowanego i uzyskania informacji.

Powrót