czy to jest lamanie prawa?

• Autor wątku Autor wątku pawelol1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelol1

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam. Tworze wlasnie serwis informacyjny i mam kilka pytan. Licze na to, ze osoby bardziej zaznajomione z prawem pomoga mi:)

1) Jak jest z kopiowaniem artykulow ze stron internetowych gazet? Jezeli podam zrodlo, skad wzielem tekst to przeciez nie przypisuje sobie autorstwa tego tekstu. Czy moge go wykorzystac na swojej stronie?

2) Jezeli powyzszym przykladem lamie prawo, to czy zlamaniem prawa bedzie takze zamieszczenie czesci artykulu z dopiskiem "Więcej w/na ...", czyli wykorzystam tylko czesc tekstu i bede zachecal do przeczytania reszty tekstu na stronie/w gazecie autora.

Slyszalem kiedys taka teorie, ze jezeli nie przeokroczymy 2/3 tekstu i zachecimy do przeczytania calosci tekstu autora, to nie zlamiemy prawa. Czy rzeczywiscie ma to odzwierciedlenie w prawie.

Które artykuly prawa autorskiego/prasowego reguluja te sprawy?

Poczytaj w Ustawie o Prawie Autorskim czesc na temat prawa do cytatu.

chodzi o artykuly od 23 do 25?

przyznam szczerze, ze przecztalem i mam dalej spore watpliowsci. pisze ze mozna publikowac wyciagi ze sprawozdan i artykulow, czyli rozumiem ze moge skopiowac czesc artykulu i dac informacje "Wiecej w/na..." ? Czy autorowi nadal przysluguje prawo do wynagrodzenia? Boje sie zeby za jakis czas ktos nie odewal sie i zazadal pieniazkow:)

Powrót